Njemačka slavi 23. godišnjicu ujedinjenja: Dvije decenije prevazilaženja jaza između istoka i zapada

- Advertisement -

Njemačka slavi 23. godišnjicu ujedinjenja: Dvije decenije prevazilaženja jaza između istoka i zapada

Njemačka danas slavi 23. godišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke (DDR i BD), a na centralnoj manifestaciji u Stuttgartu prisustvovali su njemački predjednik Joachim Gauck, kancelarka Angela Merkel, premijer pokraine Baden-Wurttemburg Winfried Kretschmann i brojni drugi zvaničnici i građani, javlja Anadolu Agency.

Centralna manifestacija trodnevnog državnog praznika Njemačke održana je u Stuttgartu u pokraini Baden-Wurttemberg, koja je predsjedavajuća u Bundesratu.

Njemački predsjednik Gauck je, u obraćanju prisutnima, istakao da ujedinjenje Njemačke za njega predstavlja “najsretnije doba” u historiji.

Istakavši da evropsko jedinstvo nije u opasnosti, Gauck je kazao da je važna činjenica to da postoji želja za zajedničkim oblikovanjem budućnosti. On je kazao da Evropa prije i poslije krize nije ista. On tvrdi da su promijenjene perspektive gledanja na krizu i da su ogoljeni svi nedostaci i pukotine.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan još jedan skup podrške Palestincima: Svijet spava i nakon 35.000 mrtvih u Gazi

Naglasivši da će nova vlada Njemačke preuzeti velike odgovornosti za dešavanja u zemlji i svijetu, Gauck je kazao da Njemačka nije “otok” i da će morati više raditi na rješavanju i globalnih problema u svijetu.

Gauck je također kazao da će zadaća i nove vlade i Bundestaga biti da obezbijedi i dobru edukaciju socijalo ugroženih kategorija stanovništva.

“Svaki pojedinac se rađa sa njemu svojstvenim sposobnostima i talentima, bilo da je rođen u Thuringenu ili Calibriji, Bavarskoj ili Anadoliji. Neophodno je otkriti te talente i omogućiti jednake prilike svim ljudima”, poručio je Gauck.

Kancelarka Merkel je kazala da i nakon 23 godine poslije ujedinjenja i dalje ima mnogo toga da se uradi na ujednačavanju životnog standarda na zapadu i istoku zemlje te ukazala na različite statistike o nezaposlenosti i primanjima na dvije strane zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:  Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Prije održavanja centralne manifestacije, u crkvi “Stiftkirche” održan je i vjerski obred kojem je, pored Gaucka i Merkelove, prisustvovalo oko hiljadu građana.

I u drugim gradovima Njemačke je na različite načine obilježen dan ujedinjenja.

Svečanosti su, između ostalog, održane na trgu Romer u Frankfurtu, kod Brandenburške kapije u Berlinu, a centralnoj manifestaciji u Stuttgartu prisustvovalo je nekoliko stotina hiljada ljudi.

Podsjećamo, Njemačka je bila podijeljena četiri decenije, a Berlin je 28 godina bio podijeljen “Zidom srama”, kako se još nazivao Berlinski zid. Njegovo rušenje devetog novembra 1989.godine prethodilo je ujedinjavanju Njemačke, a simbol je i okončanja hladnog rata. Njemačka je zvanično ujedinjena trećeg oktobra 1990. godine.

Njemačka slavi 23. godišnjicu ujedinjenja: Dvije decenije prevazilaženja jaza između istoka i zapada

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...