Life

Iračani se dobrovoljno vraćaju iz Finske: Ne sviđa im se hrana, prehladno, ne osjećaju se dobrodošlima

0
Iračani se dobrovoljno vraćaju iz Finske: Ne sviđa im se hrana, prehladno, ne osjećaju se dobrodošlima, Life.ba

Finske vlasti će već naredne sedmice na hiljade Iračana charter letovima početi vraćati kući, a, prema posljednjim podacima, od zahtjeva za azil do sada je odustalo 4.100 migranata.

Hiljade iračkih izbjeglica koji su prošle godine stigli u Finsku odlučili su odustati od zahtjeva za azil i dobrovoljno se vratiti u domovinu, javlja Anadolu Agency (AA). Finske vlasti će već naredne sedmice na hiljade Iračana charter letovima početi slati kući. Prema posljednjim podacima, od zahtjeva za azil do sada je odustalo 4.100 migranata.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte mladoženjinu reakciju nakon što ih je pijani gost počeo gađati tortom

Većina ih je finskim vlastima kazala da se žele vratiti svojim porodicama, a neki su izrazili razočarenje životom u Finskoj. “Neki kažu da im se ne sviđa hrana ovdje, da je prehladno ili se ne osjećaju dobrodošlima. Postoji puno razloga”, rekao je Muhiadin Hasan, putnički agent koji svaki dan prodaje 15 do 20 karata za Bagdad. Gotovo 80 posto migranata koji se vraćaju u domovinu su iz Iraka, dok je povratak kući zatražilo samo 22 od 877 Sirijaca i 35 od 5.214 Afganistanaca u Finskoj.

PROČITAJTE JOŠ:  Ljekari zabrinuti zbog ljetnog računanja vremena

Finska je nedavno postrožila imigracijsku politiku, zahtijevajući da tražitelji azila radne dobi dobrovoljno rade na određenim poslovima.

Inače, Finska je tokom 2015. godine primila 32.500 tražitelja azila, a godinu dana prije 3.600.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)