Zašto je Srbija dobila milijarde investicija, a BiH ne?

- Advertisement -

investicije

Danas smo imali priliku da pozovemo nadležne vlasti da koriste znanje koje ima Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK) kroz asocijacije privrednika, kazao je danas nakon konferencije o temi “BH privreda – šanse i izazovi” predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih strukovnih asocijacija pri VTK BiH, grupacije građevinarstva, tekstilno-kožarske industrije, međunarodnog transporta i druge.

Egrlić je istakao kako ovo predstavlja početak aktivnosti koje trebaju rezultirati izradom dokumenta koji bi definisao sve probleme sa kojima se susreću bh. privrednici, te prijedloge kako ih rješavati kroz zakonski okvire. Zakonski okvir, kazali su, je jako loš. Postoje problemi zbog puno nivoa odlučivanja, podjele na političkom nivou su prisutne i veoma malo razmišljanja o privredi.

“Predstavnici svih sektora izložili su danas jasno probleme sa kojima se susreću. Problemi sa kojima se susreće realni sektor treba da izađu na vidjelo i da nadležni organi koriste to znanje u rješavanju niza problema. Trenutno radimo na izradi dokumenta koji će biti gotov najkasnije do kraja januara naredne godine. U njemu ćemo ponuditi kompletan zakonski okvir u kojem se kreće privreda BiH”, pojasnio je Egrlić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Najveći problem predstavlja podijeljenost u zemlji, rekao je Egrlić, te korupcija, odlučivanje na više nivoa. Investitorima to predstavlja nejasnu situaciju, a neprohodna administracija i nepovoljna zakonska rješenja otežavaju rad bh. privrede.

“Mi imamo blagi rast, ali on je spontan. On nije produkt naših vlasti, već je spontani rast. Mi smo prije rata imali preko 120.000 zaposlenih u metalnoj industriji, a sada imamo u FBiH oko 30.000 i u RS-u oko 15.000. Imamo sektor koji treba nadograđivati i kojem treba pomoći, ali je pitanje do kad će on sam opstati na tržištu”, istakao je Egrlić, dodavši da postoji baza koja očekuje podršku nadležnih organa.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Kapetanović dodaje da je od marta do septembra 2013. godine organizirano osam biznis foruma, na koje je išlo preko 300 privrednika.

On je dodao da nakon posljednjeg sastanka sa Vladom Libije u angažmanu Ministarstva vanjskih poslova BiH, postoji najava premijera Libije da posjeti BiH na čelu delegacije privrednika i institucija sa kojima bh. firme imaju potpisane ugovore.

“Ovo što se dogodilo u Srbiji, te milijarde investicija koje vidimo, to predstavlja pet godina kontinuiranog rada i lobiranja. Nisu arapski investitori došli u Srbiju tako što je neko odlučio da ih dovede preko noći. Iza toga stoji ozbiljna strategija, namjera i novac. O tome smo i danas razgovarali. Ono što nam stvarno treba jeste strategija države BiH koja podrazumijeva da se malo odmaknemo od međuentitetskih trgovina i priče, te da imamo zajednički mjeritelj strateških projekata BiH”, naglasio je Kapetanović.

Foto: Ilustracija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...