Life newsSport

(VIDEO) Emotivni trenuci na tribinama u Kataru: Navijači Irana plaču tokom himne

0

U prvom kolu Svjetskog prvenstva u Kataru nogometaši Irana nisu pjevali nacionalnu himnu pred meč protiv Engleske, no danas su uoči susreta protiv Velsa promijenili tu odluku te su brojni njihovi navijači snimljeni kako plaču na tribinama.

Iranski nogometaši su uoči susreta protiv Engleske odbili pjevati himnu kako bi tim činom iskazali protest zbog smrti sunarodnjankinje Mahse Amini (22), koju je privela državna policija za moral zbog navodnog kršenja pravila odijevanja, a nakon čega je preminula u pritvoru.

Smrt Amini je za posljedicu imala veliko nezadovoljstvo Iranaca. Ono se prvo izražavalo na društvenim mrežama, a sve je otišlo toliko daleko da su čak i nogometaši u meču protiv Engleske odbili pjevati himnu.

PROČITAJTE JOŠ:  Austrotherm EPS AF EXCLUSIVE - Vrhunska klasa fasadne izolacije

Ipak, nakon pritiska tamošnjih vlasti, pred početak utakmice protiv Velsa su promijenili odluku i pjevali himnu, a pojedini navijači na tribinama plakali su u tom trenutku i ubrzo su njihove reakcije objavljene na društvenim mrežama.

Također, veliki broj njih je, s druge strane, nastavio s protestom i zviždao je na himnu svoje države.

Protesti u Iranu traju od 16. septembra, a tokom jučerašnjeg dana, dugogodišnji reprezentativac Irana Vouria Ghafouri (35) uhapšen je tokom treninga svog tima, upravo pod optužbom da je širio propagandu protiv Islamske republike, piše Klix.

PROČITAJTE JOŠ:  Banja Luka: Obračun u kafiću, Hitna pomoć odvezla jednog muškarca

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)