Slučaj koji je potresao region: Evo koliku će kaznu dobiti očuh koji je nasmrt pretukao djevojčicu

- Advertisement -

Milošu N. (25), koji je uhapšen zbog sumnje da je nasmrt pretukao svoju pastorku Petru (2) prijeti doživotna robija i prema izmjenama Krivičnog zakonika koji je stupio na snagu 1.decembra 2019. Godine, ukoliko bude osuđen na tu kaznu, on neće imati pravo na pomilovanje i na uslovni otpust nakon odležane dvije trećine kazne.

Kao osnov za policijsko zadržavanje, Više javno tužilaštvo u Zaječaru je navelo krivično djelo porodično nasilje sa smrtnim ishodom, te bi maksimalna kazna bila 15 godina zatvora.

Danas će, kako se saznaje, Miloš N. biti sproveden na saslušanje u Tužilaštvo uz krivičnu prijavu.

Prema nezvaničnim informacijama iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, nasilje u porodici sa smrtnim ishodom nije konačna kvalifikacija krivičnog djela u slučaju koji je potresao cijelu Srbiju i region, te će tokom današnjeg dana biti poznato za koje djelo će ga tačno teretiti.

Istraga je u toku, slijedi niz vještačenja i ispitivanja svih okolnosti.

Jedna od ključnih stvari su rezultati obdukcije, koja je pokazala da je dijete preminulo zbog jezivih povreda koje je zadobila od očuha. Prema rezultatima dijete ima više povreda glave od kojih je jedna bezuslovno smrtonosna.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Prema nezvaničnim saznanjima, konstatovan je i rascijep jetre, a povrede nisu mogle nastati padom, kako je to izjavio Miloš N, očuh koji je zvjerski tukao pastorku.

Ako tužilaštvo nakon što ispita sve okolnosti kvalifikuje djelo kao teško ubistvo, Milošu N. će prijetiti maksimalna zatvorska kazna zatvora koja je prema Krivičnom zakoniku – doživotna robija bez mogućnosti uslovnog otpusta!

Pravna zastupnica Fondacije “Tijana Jurić” koja je učestvovala u prijedlogu izmjena Krivičnog Zakona Maja Atanasković je objasnila je koja je najmanja kazna koja pijreti osumnjičenom Milošu.

– Za krivično delo ubistvo djeteta prema članu Krivičnog zakona 114, tačka 9, osumnjičenom prijeti najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor bez uslovnog otpusta – objasnila je advokatica ona.

Da li je smrtni ishod u direktno uzročno posledičnoj vezi sa nastupanjem smrti, vrsta i mehanizam nanošenja povreda i okolnosti pod kojima se odigrao događaj – objašnjava Atanasković.

Izmjene Krivičnog Zakona su usvojene 2019. godine, na prijedlog Fondacije “Tijana Jurić”.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Posušja poginula 32-godišnjakinja sa Ilidže

Zahvaljujući pomenutim izmjenama zakona uslovni otpust – koji sud može da dozvoli nakon dvije trećine odslužene kazne – više ne važi za one koji počine teško ubistvo djeteta, trudne žene.

To znači da osumnjičeni Miloš neće moći da izađe na slobodu, zbog dobrog vladanja ili bilo kojih drugih olakšavajućih okolnosti.

Podsjetimo, majka devojčice (2) Jelena N. (23) je dovela dijete u Dječji dispanzer u Zrenjaninu sa teškim povredama, a dijete je nažalost nakon sat vremena preminulo, piše Blic.

Majci i očuhu je određeno policijsko zadržavanje u trajanju od 48 sati. Milošu zbog krivičnog djela nasilje u porodici, dok se majka tereti za zanemarivanje djeteta i ona će biti saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Osumnjičeni je od ranije poznat po nasilničkom ponašanju, kako su ispričali njegovi poznanici. Prema riječima oca stradale devojčice, Miloš je tukao i njegovog starijeg sina, te je otac dolazio da spasi nesrećno dijete.

Ipak, Centar za socijalni rad u Zaječaru je saopštio da nisu imali prijave za nasilje u ovoj porodici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...