Rangiranje banaka u 2009: Raiffeisen i dalje lider

- Advertisement -

Sa ukupnom aktivom od 4,2 milijarde KM na kraju 2009. godine, Raiffeisen banka BiH Sarajevo je i dalje neprikosnoveni lider na bankarskom tržištu BiH.

Iako je zbog globalne finansijske krize Raiffeisen banci aktiva u 2009. godini pala za neznatnih 1,9 posto, ova banka i dalje ima najveće tržišno učešće u BiH, sa udjelom od 20,3 posto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora.

Trendovi koji su na kraju prošle godine iskazani u finansijskom izvještaju Raiffeisen banke svojevrsni su obrazac poslovanja svih komercijalnih banaka u BiH. Naime, zbog već pomenute krize i skupljeg kapitala, kreditni portfolio Raiffeisen banke smanjen je na kraju prošle godine za 16 posto u odnosu na kraj 2008. godine, sa 2,9 na 2,4 milijarde KM u apsolutnom iznosu.

Agresivne kampanje

S druge strane, depoziti banke su u prošloj godini, zbog agresivne kampanje i visokih pasivnih kamatnih stopa, porasli sa 2,5 iz 2008. na 2,7 milijardi KM u 2009. Uz smanjenje profita, pad kreditnog portfolija i rast depozita gotovo je klasični obrazac poslovanaj banaka u 2009. godini u Bosni i Hercegovini.

Dva glavna konkurenta Raiffeisne banci su i dalje UniCredit grupacija te Hypo Alpe Adria grupa. Ove dvije bankarske grupacije se u BiH sastoje od po dvije banke – Hypo Alpe Adria banka Mostar i istoimena banka iz Banja Luke čine Hypo grupu, a UniCredit banka Mostar i istoimena banka iz banja Luke čine UniCredit grupu.

Od pomenute četiri banke, najstabilnija je mostarska UniCredit banka, čija je aktiva prošle godine iznosila 3,4 milijarde KM, što predstavlja rast aktive od 4,4 posto u prošloj godini. Kreditni portfelj banke smanjen je sa 2,2 na 2,1 milijardu KM na kraju 2009. godine, dok su depoziti narasli sa 2,4 na 2,6 milijardi KM. Pri svemu tome, UniCredit banka Mostar je prošle godine ostvarila uz banjalučku Novu banku najbolji rezultat poslovnja, sa neto dobiti u iznosu od 29,3 miliona KM. Dobit banke je prošloj godini zapravo smanjena za minimalnih 4,6 posto, te je s tim iznosom UniCredit daleko najprofitabilnija banka prošle godine u našoj zemlji.

I kod banjalučke UniCredit banke je na kraju prošle godine zabilježen blgi pad aktive u odnosu na 2008., tako je da ova bankarska grupacija na kraju 2009. imala ukupnu aktivu vrijednu 4,08 milijardi KM, što je za nekih 200 miliona KM manje od aktive Raiffeisen banke. Shodno tome, tržišno učešće UniCredit Grupe u 2009. godini iznosilo je 19,7 posto.

I druga velika bankarska grupacija u našoj zemlji, Hypo Alpe Adria, prošle je godine registrirala pad aktive. Ukupna aktiva dvije banke, banjalučke i mostarske, na kraju prošle godine iznosila je neznatno manje od 4 milijarde KM, čime je tržišni udio Hypo Grupe u BiH iznosio na kraju prošle godine 19,2 posto. I kod Hypo grupe je registriran sličan trend kao i kod prethodne dvije banke: pad kreditnog portfelja i rast depozita.

Ujedno, sa ove tri bankaske grupacije završava se lista velikih banaka u Bosni i Hercegovini. Pomenute tri bankarske grupacije, odnosno pet komercijalnih banaka, kontroliraju zajedno 59,2 posto ukupne aktive bankarskog sektora, što znači da kontroliraju upravo toliki iznos i bankarskog tržišta u našoj zemlji.

Četvrta po veličini bankarska grupacija u Bosni i Hercegovini je NLB Grupa (Nova Ljubljanska banka). I ova se grupacija u našoj zemlji sastoji od dvije banke – od NLB Tuzlanske banke Tuzla i NLB Razvojne banke Banja Luka. Od pomenute dvije banke, veća je NLB Razvojna banka, čija je aktiva na kraju prošle godine iznosila 1,2 milijarde KM. Nasuprot tome, aktiva NLB Tuzlanske banke na kraju 2009. godine iznosila je 839 miliona KM, što praktično znači da je ukupna aktiva grupe na kraju prošle godine iznosila 2,04 milijarde KM. S tom aktivom, tržišni udjel NLB Grupe u BiH iznosio je 9,8 posto, što znači da je NLB Grupa četvrta po veličini bankarska grupacija u našoj zemlji.

Međutim, najžešća tržišna bitka među bankama se vodi za peto mjesto. Na petu po veličini bankarsku grupu pretenduju nekoliko grupa i nekoliko banaka. Riječ je o Intesa Sanpaolo banci, Sparkasse banci, te o grupi Volksbank i grupciji banaka koju je donedavno kontrolisao fond Poteza iz Slovenije.

Ukupna aktiva Intesa Sanpaolo banke na kraju prošle godine iznosila je 1,16 milijardi KM, što znači da je tržišni udio ove banke na kraju prošle godine iznosilo 5,6 posto. Tik do Intesa Sanpaolo banke je grupacija Volksbank, koja je sastavljena od dvije istoimene banke iz Sarajeva i Banja Luke. Ukupna zbirna aktiva ove dvije banke na kraju prošle godine iznosila je 1,17 milijardi KM, što također predstavlja tržišno učešće od 5,6 posto.

Međutim, u slučaju Volksbanke ovaj rezultat i ne mora biti tačan, obzirom da u trenutku pisanja ovog teksta nije bio poznat iznos ukupne aktive Volksbank Banja Luka, a u naš je obračun uvršetna aktiva ove banke zaključno sa 30. junom 2009. godine (380 miliona KM). U svakom slučaju, najneizvjesnija borba se trenutno vodi za peto mjesto na rang-listi najvećih banaka u BiH.

Odvojena pravna lica

Na šestom mjestu nalazi se Nova banka Banja Luka, koju kontrolira slovenski investicioni fond Poteza, zajedno sa Postbank Sarajevo. Međutim, tokom ove godine postignut je dogovor o prodaji Potezinog udjela u Postbanci turskoj Postbank, tako da će se ova donedavna grupa na kraju tekuće godine iskazivati kao dva odvojena pravna lica. Napomenimo još i to da je aktiva Nove banke Banja Luka na kraju prošle godine iznosila 714 miliona KM, a ako tome još dodamo i aktivu Postbank, ova je grupa (koja, dakle, više ne postoji u ovoj godini) na kraju 2009. kontrolirala 3,7 posto bankarskog tržišta.

Treba također dodati da je Nova banka Banja Luka jedna od rijetkih bh. banaka koja je prošle godine ostvarila rast dobiti od 197 posto, budući da je prošlu godinu završila sa ravno jedanaest miliona KM profita.

Na kraju svakako treba dodati i nekadašnju ABS banku, a današnju Sparkasse banku Sarajevo. Ukupna aktiva ove banke na kraju prošle godine iznosila je 658 miliona KM, čime je ova banka direktan konkurent Novoj banci Banja Luka.

Iako joj je tržišno učešće sada relativno malo (3,1 posto), na Sparkasse u narednom periodu treba ozbiljnije računati, budući da iza vlasnika bh. banke, austrijske Steiermärkische Band und Sparkasse, stoji najveća austrijska bankarska grupacija, moćna Erste Bank. /Beta.ba/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...