Osam neobvezujućih ponuda za 36 posto Mercatora

0

Osam neobvezujućih ponuda za 36 posto Mercatora, Life.baGrupi banaka koje u vlasništvu imaju 36 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator u predviđenom je roku prispjelo osam neobavezujućih ponuda za kupovinu tih dionica, objavio je danas ljubljanski Arkas koji posreduje u prodaji dionica nekoliko banaka.

„ U ovoj fazi ne možemo otkriti zainteresirane“, rekao je danas nakon otvaranja ponuda Uroš Marter iz Arkasa. Napominje kako bi se eventualno za dvije sedmice, odnosno nakon što se formira uži krug ponuđača, moglo znati i ko su oni. Svih osam ponuda proučit će se kako bi se, kako je predviđeno postupkom, u martu formirao uži krug ponuđača kojima bi onda bio omogućeno dubinsko snimanje poslovanja najveće slovenske trgovačke kompanije, ističu iz Arkasa.

Arkas su banke Unicredit, Gorenjska banka, Abanka, Nova kreditna banka iz Maribora, Banka Koper i Hypo banka ovlastile za prikupljanje ponuda za prodaju 21,08 posto dionica Mercatora. Preostalih 15 posto dionica Mercatora, koje su na prodaju, u vlasništvu su Nove Ljubljanske banke i Banke Celje, koje formalno nisu dio konzorcija već spomenutih banaka, a s Arkasom koordiniraju prodajne aktivnosti.

Banke su do paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca došle zapljenom Mercatorovih dionica od propalog Infond Holdinga, društva nekadašnjega prvog čovjeka Pivovarne Laško Boška Šrota.

Slovenski mediji navode da je za ulazak u Mercator zainteresirano više trgovačkih lanaca iz regije te međunarodnih finansijskih fondova, ali da nije isključen niti scenarij po kojem bi dionice ponovo kupio slovenski državni fond KAD koji ih je 2005. godine prodao Istrabenz holdingu i Pivovarni Laško. Mediji također navode da Pivovarna Laško još uvijek raspolaže s više od 23 posto dionica Mercatora koje bi također mogla prodati, ako banke uspiju u prodaji svog udjela.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.