Life news

Koliko novca su zaradili Kate i William nakon smrti kraljice Elizabete II?

0
Koliko novca su zaradili Kate i William nakon smrti kraljice Elizabete II?, Life.ba

Nakon kraljičine smrti, princ William i Kate Middleton ne samo da su dobili niz novih titula, već su preko noći postali milijarderi.

Prije vijesti o kraljičinoj smrti, William je dobio sredstva od krunskog imanja, suverenih grantova i od svog nasledstva od svoje pokojne majke princeze Dajane. Njegova neto vrijednost procjenjuje se na oko 40 miliona dolara.

Međutim, njegova neto vrijednost je skočila za 1,3 milijarde dolara, čime je njegova ukupna neto vrijednost skočila na 1,34 milijarde dolara, piše Žene.ba.

Razlog za ovo ogromno povećanje bogatstva je taj što su princ William i Kate naslijedili nekadašnje titule kralja Charlesa. Pored toga što su vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, sada su princ i princeza od Velsa, kao i vojvoda i vojvotkinja od Kornvola.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Krenulo 'prošivanje' Koševa, Sarajevo se vraća na svoj teren

Posebno, Vojvodstvo Kornvol sa sobom donosi ogromne posjede zemlje i raznu imovinu širom zemlje u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara.

Imanje se prostire na oko 52.000 hektara i prostire se na 20 okruga u Engleskoj i Velsu i sastoji se od poljoprivrednog zemljišta, dijelova Nacionalnog parka Dartmur, terena za kriket, pa čak i zatvora.

Charlesa je prethodno bio vojvoda od Kornvola više od pet decenija, što ga čini vojvodom od Kornovola s najdužim stažem u historiji.

Vlasništvo nad imanjem donijelo mu je 21 milion funti (24 miliona dolara) u posljednjoj godini. Kralj je dobrovoljno platio najveću stopu poreza na dohodak (45 posto na imovinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Potvrđena optužnica: Oca polio benzinom i zapalio ga

Međutim, kako se vojvodstvo ne smatra kompanijom prema poreznim zakonima, Charles nije morao da plaća porez na dobit preduzeća ili kapitalnu dobit.

To je izazvalo kritike javnosti i zastupnika, a posebno je kontroverzno jer imanje poseduje zemlju koja se nekada koristila za rudarstvo, a vojvodstvo posjeduje prava na rudnike.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)