Britanci otkrili: Sahrana kraljice Elizabete II je koštala 204 miliona dolara

0
Britanci otkrili: Sahrana kraljice Elizabete II je koštala 204 miliona dolara, Life.ba

Britanska vlada je potrošila 161,7 miliona funti (204 miliona američkih dolara) na državnu sahranu kraljice Elizabete II, objavilo je Ministarstvo finansija.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. septembra 2022. u 96. godini, u zemlji je proglašena desetodnevna žalost, koja se završila sahranom 19. septembra.
Kovčeg, koji je bio izložen u Vestminster Holu, obišlo je oko 250.000 ljudi, kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.

„Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz sahranu prođu glatko i nesmetano i sa primjerenom dozom dostojanstva, kao i da istovremeno bezbjednost građana bude zagarantovana u svakom trenutku“, napisao je u pismu parlamentu ministar finansija Džon Glen.

Na Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca – 73,7 miliona funti.

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća bezbjednosna operacija u istoriji.

Na sahrani su se okupili mnogobrojni svjetski lideri i monarsi. Policijsko obezbjeđenje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičinog platinastog jubileja.


0

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.