Life news

Austrijski svjetski samit o klimi: Djela, a ne očaj

0
Austrijski svjetski samit o klimi: Djela, a ne očaj, Life.ba

U bečkom kompleksu Hofburg 14. juna se pod pokroviteljstvom austrijskog saveznog predsjednika Alexandra van der Bellena održava šesta konferencija o zaštiti klime čiji inicijator je Arnold Schwarzenegger.

Istog dana se obilježava i 30. godišnjica Samita o Zemlji u Rio de Janeiru kada su 154 zemlje dogovorile međunarodni ugovor o rješavanju problema siromaštva i uništavanja okoliša čime je postavljen temelj za savremenu klimatsku diplomatiju.

Moto ovogodišnjeg skupa je “Pružanje nade – inspiracija za akciju”. “Štetne emisije i dalje rastu, a pitanja klimatskih promjena i zagađenja zraka su danas značajnija nego ikad. Cilj je učenje na greškama iz prošlosti i fokusiranje na budućnost. Umjesto širenja negativnog raspoloženja, pokazat ćemo svijetu, šta je sve već moguće i kako možemo stvoriti čistu budućnost”, izjavio je domaćin konferencije Schwarzenegger.

PROČITAJTE JOŠ:  Davor Dragičević progovorio o tužbi Milorada Dodika: Možete misliti šta bi tek Milorad Dodik uradio nekom ko je druge nacije, druge vjere

Među učesnicima iz više od 50 zemalja će se kao i do sada naći poznate ličnosti iz oblasti politike, ekonomije i civilnog društva te govornici iz 15 zemalja koji će se transformaciji privrede i šanse za digitalizaciju. Samitu će pored Van der Bellena prisustvovati i vicepredsjednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni odgovor Frans Timmermans i Michael S. Reagan, rukovodilac Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Od sutra nove cijene hljeba u BiH: Dokle se može očekivati rast cijena?

Austrijski svjetski samit o klimi: Djela, a ne očaj, Life.ba

Austrijski svjetski samit je srce Schwarzeneggerove klimatske inicijative koja od 2017. godine podiže svijest o zagađenju okoliša i klimatskoj krizi, predstavlja konkretna riješenja iz cijelog svijeta te potiče na akciju. U međuvremenu je postala jedna od najvećih klimatskih konferencija u svijetu.

Prijenos uživo https://austrianworldsummit2022.b2match.io/

Autori fotografija: (c) Philipp Lipiarski (c) Austrian World Summit


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)