Kultura

Venecija: Cirkus Columbia ispraćen ovacijama

0
Venecija: Cirkus Columbia ispraćen ovacijama, Life.ba

Venecija: Cirkus Columbia ispraćen ovacijama, Life.baPublika 67. venecijanske Mostre ispratila je ovacijama ekipu filma “Cirkus Columbia” bh. reditelja Danisa Tanovića nakon projekcije koja je održana u ponedjeljak uvečer.

Film je prikazan u okviru programa Venice Days, u prepunoj dvorani pred više od 1.300 ljudi, nakon čega je održan i javni intervju s rediteljem i protagonistima filma.

Ekipa “Cirkus Columbije” zadovoljna će se vratiti kući, jer, po riječima Čedomira Kolara, producenta filma, projekcija u Veneciji bila je potpuni trijumf.

Venice Days je program koji prikazuje svjetske premijere filmova, međutim, iako je Tanovićev film svoju svjetsku premijeru doživio na 16. Sarajevo film festivalu, učinjen je ustupak. Kako pojašnjava Kolar, organizatori ovog venecijanskog programa, nakon što su gledali “Cirkus Columbiju” odlučili su ipak načiniti presedan, s obzirom na to da je, kako je naglasio, riječ o  izuzetnom filmu koji će italijanska publika sigurno voljeti.

Prilikom najave filma  direktor programa Venice Days Giorgio Gosetti naglasio je da je sretan što će u okviru ovog programa biti prikazan film koji je svjetsku premijeru doživio upravo na SFF-u koji uživa veliki respekt među organizatorima venecijanske Mostre, kao uostalom i među brojnim filmskim profesionalcima širom svijeta.

Jedna od važnih referenci za dalji život filma, naglasio je Gosetti, jeste Nagrada publike koju je “Cirkus Columbia” osvojio na 16. SFF-u.

Odmah nakon projekcije u Veneciji, na kojoj su bili prisutni neki od najuglednijih filmskih profesionalaca, reditelja i direktora svjetskih festivala uslijedile su pohvale i publike i struke i pozivi na druge festivale.

„Zaista smo prezadovoljni. Venecijanska publika, koja je inače jako objektivna i suzdržana, podigla se na noge da burnim aplauzom isprati reditelja Tanovića i ekipu. Imali smo jako dobar prevod, jako dobru projekciju, a ono što mene najviše raduje jeste činjenica da je venecijanska publika gledajući film reagovala tačno na onim mjestima na kojima bi i domaća publika. Neke od reakcija i kritika struke bile su i  ‘kako je završnica “Cirkus Columbije” apsolutna filmska antologija, a sama filmska atmosfera jako podsjeća na stare italijanske filmove’. Venecijanska publika je to prepoznala“, kazao je producent Kolar.

Nakon projekcije organizovan je “Cirkus Columbia” party. I ovo je bila prilika da se, prema Kolarovim riječima, reditelj Tanović i ekipa filma u kojoj su uz producenta Kolara bili i glumci Miki Manojlović i Boris Ler, susretnu s predstavnicima nekih od najznačajnijih svjetskih festivala i dogovore učešće filma u njihovim programima.

Venecijanska projekcija bila je međunarodna premijera filma i odlična uvertira za naredni festivalski život filma. Ono što slijedi, i što je do sada potvrđeno, jeste učešće na nekoliko značajnih internacionalnih filmskih festivala.

Već u septembru “Cirkus Columbia” imat će priliku pogledati i publika festivala u Torontu u okviru programa “Special presentations” i San Sebastianu gdje se takmiči za Nagradu publike u okviru programa “Biseri drugih festivala”. U oktobru će film biti prikazan u okviru zvaničnog programa festivala u Bejrutu, a zatim slijede i Abu Dhabi, Doha, Sao Poulo…

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.