Koje omiljeno jelo povećava rizik od srčanog i moždanog udara?

Array
- Advertisement -

Svakodnevno jedenje hamburgera može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Američki ljekar Majkl Greger naveo je dokaze da su hamburgeri bogati zasićenim mastima i visokim nivoom soli, kao i trimetilamin N-oksidom (TMAO).

“Naše crijevne bakterije pretvaraju karnitin iz mesa u trimetilamin. Naša jetra ga oksidira u TMAO, što može doprinijeti srčanom udaru, moždanom udaru i smrti”, rekao je on.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Oksfordu, i u njoj je učestvovalo više od 1,4 miliona ljudi, otkrila je da unos prerađenog mesa veći od 50 grama dnevno povećava rizik od koronarne bolesti srca za 18 posto.

Prerađeno meso je bogato solju, što podiže krvni pritisak, a visok krvni pritisak nije dobar.

“Ogromna većina dostupnih dokaza podržava povezanost između konzumiranja voća i povrća i smanjenog rizika od moždanog udara“, dodao je on.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Tragedija u Rijeci: Sukob dvojice muškaraca završio tragično, obojica preminula u bolnici

Sukob dvojice muškaraca rezultirao je smrću obojice. Nemili događaj...

Sergej Trifunović i Isidora Mijanović stali na “ludi kamen”

Srbijanski glumac Sergej Trifunović stao je na "ludi kamen"....

Zbog kvara na kontaktnoj mreži tramvaji saobraćaju od Čengić Vile do Baščaršije

Tramvajski saobraćaj u Sarajevu saobraća samo na relaciji Čengić...

Budimo humani: Hana ima Downov sindrom i ne čuje, za operaciju u Istanbulu potrebno 18.500 eura

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za devetogodišnju Hanu Odobašić...