Svakodnevno jedenje hamburgera može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Američki ljekar Majkl Greger naveo je dokaze da su hamburgeri bogati zasićenim mastima i visokim nivoom soli, kao i trimetilamin N-oksidom (TMAO).
“Naše crijevne bakterije pretvaraju karnitin iz mesa u trimetilamin. Naša jetra ga oksidira u TMAO, što može doprinijeti srčanom udaru, moždanom udaru i smrti”, rekao je on.
Studija sprovedena na Univerzitetu u Oksfordu, i u njoj je učestvovalo više od 1,4 miliona ljudi, otkrila je da unos prerađenog mesa veći od 50 grama dnevno povećava rizik od koronarne bolesti srca za 18 posto.
Prerađeno meso je bogato solju, što podiže krvni pritisak, a visok krvni pritisak nije dobar.
“Ogromna većina dostupnih dokaza podržava povezanost između konzumiranja voća i povrća i smanjenog rizika od moždanog udara“, dodao je on.