Jedite cvijeće i budite zdravi

- Advertisement -

Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko hiljada godina. U mnogim jelima Bliskog Istoka i Perzije koristile su se latice ruže i naranče. Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu. Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse čiji se recept držao u tajni.

Maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin. U zadnjih tristo godina dragoljub koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinjama Evrope i Sjeverne Amerike, piše Alternativa za vas. U našoj kuhinji već koristimo cvijeće a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.

Na Zapadu tradicija konzumacije cvijeća još je relativno mlada i zbog toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju cvijeća na zdravlje. Međutim, alternativni liječnici svjedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cvijeća. Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru.

Krizanteme liječe gripu i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu.

PROČITAJTE JOŠ:  U 115. godini umro najstariji čovjek na svijetu

Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećarne! Najbolje je da cvijeće uzgojite sami – tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod odabira cvijeća trebate znati, da nije svo cvijeće jestivo. Neko cvijeće je teško za probavu, dok drugo je otrovno.

Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite “oživiti” cvijeće, uronite ga u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku. Sada pažljivo otkinite latice i druge dijelove cvijeća, koje planirate konzumirati.

PROČITAJTE JOŠ:  Prelaskom na ljetno računanje vremena mijenja se i termin "skupe" i "jeftine" struje

Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku sa vodom i spremite ga u hladnjak. Latice cvijeća možete držati u plastičnoj vrećici u hladnjaku tokom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.

Cvijeće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je sa njegovim okusom? Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke. Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate, koji okus ima cvijeće, probajte ga – ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Tijelo Drage Tanaskovića, pripadnika Oružanih snaga BiH pronađeno je...

Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Istražitelji u Sarajevu nastavljaju aktivnosti na rasvjetljavanju svih okolnosti...

Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

Na magistralnom putu M-17, preciznije na dijelu između Jablanice...

Snimak jednog čovjeka preplavio društvene mreže: “On je superheroj, spasio je stotine života”

Društvenim mrežama kruže brojni snimci iz trgovačkog centra Westfield...

Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Teško ubistvo dogodio se danas u Uroševcu, gdje je...