Intervju: Senad Grošić, popularni vozač BMX-a

- Advertisement -

Senad Grošić je jedan od najpopularnijih BMX vozača na svijetu. Nedavno je posjetio Bosnu i Hercegovinu. Tokom svog boravka prezentirao je zanimljive trikove na prepoznatljivim lokacijama. Ovaj put odabrao je mostove. Podvlači kako je za četiri dana naučio puno o historiji mostova u Sarajevu, Višegradu, Konjicu, Mostaru i Trebinju.

Inače, Senad je austrijski državljanin (gdje trenutno i živi) čiji roditelji su iz Hrvatske i BiH, a kako kaže, sa zadovoljstvom dolazi u ove dvije zemlje.Voli vidjeti prirodne i druge ljepote. Grošić je do sada pokazao impresivnu vještinu, veliki je zaljubljenik u ovaj sport. Odlikuje ga htijenje i želja za uspjehom. I kada je imao teške zadaće bio je spreman da se suoči sa izazovima.
U razgovoru za Redbull.ba govorio je o sportu kojim se bavi, o tome kako se priprema za takmičenje, povredama, najboljim rezultatima u karijeri, a otkrio je ko je je najzaslužniji za njegove podvige.

Od kada se baviti ovim sportom i koliko puta sedmično trenirate ?
Oko 18 godina otprilike, od toga 10 profesionalno. Treniram šest puta sedmično, a u to ubrajam trčanje, teretanu i vožnju BMX-a. Sve to iziskuje puno odricanja. Sagledavajući dosadašnji učinak, ocjene su zaista pozitivne.

Često izvodite skokove i razne trikove, možete li nam otkriti kako se pripremate za neko takmičenje?
Mogu. Nove skokove treniram u jednom bazenu sa spužvama, kao što i gimnastičari vježbaju. Tu ponavljam stare ili izmišljam nove trikove koji su izuzetno opasni.

PROČITAJTE JOŠ:  Doboj: Iz automobila ukradeno 500.000 KM

Konstantno držite visoke kriterije koje uvijek iznova potvrđujete. Kako crpite ideje?
Ne znam ni ja kako crpim ideje nakon ovoliko godina. Nekada sanjam nove trikove ili kopiram nešto od nekog drugog. U ovom sportu ima puno mogućnosti i trik – kombinacija da je to prosto neiscrpljivo.

Možete li izdvojiti neki skok koji je kod Vas izazvao posebne emocije?
Svakako! Prije šest ili sedam godina izmislio sam svoj skok – bikeflip. Veseli me kada vidim da ga drugi takmičari na nadmetanjima koriste. Taj trik me koštao povreda i vremena kao niti jedan drugi. Kada izmisliš nešto novo, niko drugi ti ne može pomoći, sve moraš proći sam. Jednu grešku sam ispravljao mnogo puta (smijeh).

Da li ste u karijeri imali neku ozbiljniju povredu?
Cijeli moj BMX život je jedna povreda. Svaki dan se pada.Nekada više puta, nekada ne. Nije pitanje hoćeš li pasti, nego kako i kada. Najteža povreda bila je lom koljena. Lako sam pretrpio fizičku bol za razliku od vremena koje nisam proveo na BMX-u.

Koji su Vaši najbolji rezultati do sada?
To su svakako drugo mjesto na X-Gamesu u Kini i prvo mjesto na takmičenju Red Bull Dirt Ride.

PROČITAJTE JOŠ:  Zatvoren dio autoceste Lašva - Zenica jug zbog servisiranja tunela 1. mart

Po Vašem sudu, koliko je ovaj sport razvijen u BiH i šta bi trebalo uraditi na njegovoj popularizaciji?
Iskreno, nije toliko razvijen, ali mi sve više ljudi piše iz BiH. Naglašavaju da imaju svoje skateparkove gdje vježbaju i izvode skokove. Drago mi je što sam imao priliku da nedavno prezentiram ovaj sport u BiH i da sam nekoga mogao motivisati da počne trenirati. I mediji su počeli sve više pisati o vožnji BMX-a, a ovaj intervju je jedan mali dio toga što bi se trebalo napraviti. Izuzetno je važna infrastruktura i parkovi gdje se može vježbati i takmičiti. Da bi se bavili ovim interesantnim sportom potreban je BMX, štitnici i kaciga. Uz to, puno volje i vremena.

Gdje vožnja BMX privlači najviše pozornosti?
U SAD-a i Australiji je izuzetno polularan ovaj sport i zato najbolji vozači dolaze iz ove dvije države. Osim toga, oni imaju odlične uslove za treniranje. Takmičenja su stalno na TV-u, a njihovi vozači su zvijezde.

Pitanje za kraj – kome dugujete najveću zahvalnost za svoj uspjeh?
Svojoj mami koja mi je kupila prvi BMX i porodici za veliku podršku svih ovih godina. Poruka njima: ‘Vi ste najbolji i hvala vam’.v

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mačak Max dobio počasnu diplomu američkog univerziteta

Mačak iz SAD po imenu Max dobio je počasni...

Neobične “smrtovnice” osvanule u Banjaluci

U više gradova u Republici Srpskoj osvanule su isprinatne...

Doboj: Iz automobila ukradeno 500.000 KM

Ogromna suma novca ukradena je danas u Doboju, a...

Užas: Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć ubio u Tuzli

Istražni tim Sektora kriminaliaticke policije MUP-a TK i Tužilaštva...