Inicijativa za Bjelašnicu i Igman: Zatvaranje skijališta kontraproduktivan potez

- Advertisement -

Iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman uputili su apel vlastima Kantona Sarajevo protiv zatvaranja skijališta uslijed epidemiološke situacije, te dodali da će dodatno animirati članove i sugrađane na maksimalno poštovanje svih propisanih mjera i svođenja rizika na najmanju moguću mjeru, prenosi Anadolu Agency (AA).

U otvorenom pismu Kriznom štabu, Vladi te Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo navodi se da su “potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva”, te da vjeruju da su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i općenito boravak na čistom zraku izvor fizičkog i psihičkog zdravlja.

“Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez”, kazali su iz inicijative.

Kako su rekli, tada bi umjesto boravka na skijalištu, gdje svakog dana i s puno pažnje i sami rade na poštivanju mjera, održavanju distance i nošenja bandana, potkapa ili maski, masa ljudi preselila u gradske zatvorene prostore: tržne centre, prodavnice, dječije igraone…

“A tu, vjerujemo da se slažete, mogućnost zaraze je daleko veća. Zar nije komično vidjeti ljude kako nose maske na ulicama Sarajeva, nažalost grada koji nosi neslavnu titulu jednog od najzagađenijih u svijetu, a onda ih skinu u krcatim i zadimljenim barovima i pušu jedni drugima u lice”, rekli su i dodali:

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Tuzli: Pronađeno tijelo 25-godišnjeg mladića

“Ljekari apsolutno preporučuju prirodno sticanje imuniteta umjesto što se masovno kljukamo vitaminima, i mi i naša djeca, koja bi kako prolazi vrijeme raspusta valjda trebali provoditi uz laptope umjesto na čistom planinskom zraku. S obzirom da kao jedan od ključnih argumenata za eventualno zatvaranje ski-centra Bjelašnica-Igman navodite primjer evropskih skijališta, sa kojih se širila zaraza COVID-19, koncept ski-centra Bjelašnica je sasvim drugačiji, budući da nema after-ski partija i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza, a ne sa staza i liftova.”

Prema mišljenju inicijative, skijanje je najsigurniji sport budući da je individualan, i jedini kontakti među skijašima mogu biti na liftovima i u redovima pred liftovima.

“Eventualnim zatvaranjem skijališta neće se postići apsolutno ništa, dapače. Samo bi se potaklo veće okupljanje građana u gradskoj sredini, posebno u zatvorenim prostorima. Također, ubjeđeni smo da bi se i većina skijaša sa Bjelašnice okrenula Jahorini, koja već odavno radi u punom kapacitetu, i koja je, sasvim sigurno, manje COVID-19 sigurna, pa bi time dobili samo kontraefekat”, istakli su.

PROČITAJTE JOŠ:  Saša Matić prošetao Baščaršijom uoči velikog koncerta u Zetri: Ovdje se osjećam kao kod kuće

Podsjetili su i da u zapisniku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 11. januara o stanju na skijalištu stoji da “ispred dvosjeda nije bilo gužvi, svi prisutni su držali propisanu distancu, istaknute su mjere za suzbijanje COVID-19 na vidljivom mjestu”.

“Mogli bi ovdje navesti još pregršt argumenata protiv zatvaranja skijališta. Ali, nema potrebe, već vas molimo da prije bilo kakve drakonske mjere još jednom dobro promislite o kontraefektima koje možete izazvati po zdravlje, a o ekonomiji, sada, i ne govorimo. Konačno, u ime inicijative dodatno ćemo animirati naše članove i sugrađane na maksimalnom poštovanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru, a vjerujemo da je upravo tako na planini”, zaključeno je iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Povlači se “Milka Oreo Bar” s bh. tržišta: U čokoladi pronađeni komadići plastike

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Kamion na magistralnom putu M-17 kod Zenice udario 73-godišnju staricu

U saobraćajnoj nesreći koja se večeras oko 18.10 sati...

Zašto su fudbaleri ubili MMA borca: Ubice su poznati kao problematični momci

Fudbaleri Marko Daničić i Vasilije Gačarević, osumnjičeni za ubistvo...

Užas u Brčkom: Pronađeno tijelo žene u stanu, otrovala se alkoholom

Tijelo žene Е.F. (45) iz Brčkog pronađeno je u...

Odbjegli voz vozio bez mašinovođe skoro sat i po, zaustavljali ga i kamenjem

Odbjegli teretni voz u sjevernoj Indiji prešao je oko...