Hrvatska povlači dvije serije Ibuprofena iz apoteka

- Advertisement -

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je da se s polica apoteka povlači poznati lijek protiv bolova.

U saopštenju navode kako kompanija Mibe Pharmaceuticals d.o.o. u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 211103 i 211104 lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete iz administrativnih razloga.

Serije lijeka povlače se u skladu s članom 113. stavom 2. Zakona o lijekovima, prema kojem serija lijeka može biti u prometu najduže 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok trajanja, prenosi Dnevnik.hr.

PROČITAJTE JOŠ:  Mali manekeni NovamaS agencije o njihovoj učiteljici: Alma nam je kao druga mama, pažljiva i brižna

Povlačenje navedenih serija lijeka ne odnosi se na kvalitet, bezbjednost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti koristiti do isteka roka trajanja označenog na pakovanju.

“Na tržištu Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta”, navode iz HALMED-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...