Nove cijene goriva u Sarajevu od danas

- Advertisement -

Hrvatska, Srbija i Crna Gora proteklih dana korigovali su cijene goriva.

Proteklih sedam dana neizbježna su poskupljenja naftnih derivata, pa su se tako ona dogodila i u BiH.

Kako je rečeno za portal Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva trgovine samo u junu je stiglo 319 obavijesti o korekciji cijena.

“Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine od 1. do 6. juna 2023. godine ovo Ministarstvo zaprimilo je 319 obavijesti o promjeni cijena i marži”, rečeno nam je iz Ministarstva .

Kako navode, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 1. do 6. juna 2023. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,55 KM po litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,44 KM po litru.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

“Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, rečeno je iz Ministarstva.

Poređenja radi, prije 15 dana cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine bile su u padu. Tada je prosječna maloprodajna cijena na za benzin iznosila 2,55 KM po litru i za dizel 2,43 KM po litru.

Prema podacima sa aplikacije, od danas su nove cijene goriva u Sarajevu. Litar dizela prije 15 danas je koštao od 2,26 do 2,56 KM, a benzina od 2,46 do 2,66 KM. Danas je od 2,31 do 2,56 KM za dizel i 2,46 do 2,61 KM za benzin.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

U Tuzli cijena litre dizela varirla je od 2,26 do 2,56 KM, a benzina 2,41 do 2,66 KM kolike su i danas.

Ni u Mostaru se nije mijenjala cijena. Dizel košta od 2,36 do 2,56 KM, a benzin od 2,41 do 2,61 KM.

U Zenici litar dizela se može kupiti po cijeni od 2,36 do 2,51 KM, a benzina od 2,51 do 2,61 KM. Danas je maksimalna cijena dizela 2,56 KM po litri, a cijena benzina je ostala ista.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...