Mutap i ostali: Uprkos protivljenju odbrane, bit će saslušan i ljekar Kemal Dizdarević

- Advertisement -

Na ponovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je donijelo odluku da se reproducira snimak saslušanja trojice stručnjaka, te je prihvaćen prijedlog Državnog tužiteljstva da se sasluša ljekar Kemal Dizdarević.

Predsjedateljl Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić je kazao kako je Vijeće donijelo odluku da se reprodukuje vještačenje Irhada Kosa, kao i svjedočenje stručnjaka Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje.

Dodao je da je Vijeće donijelo odluku da se Kučukalić i Žujo pozovu radi razjašnjavanja određenih pitanja. Vijeće je prihvatilo prijedlog Državnog tužiteljstva da se sasluša ljekar Kemal Dizdarević.

PROČITAJTE JOŠ:  Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Državno tužiteljstvo je ranije zatražilo da se naknadno sasluša Dizdarević, čemu su se advokati odbrane usprotivili.

“Sve ostale dokaze koji su provedeni u prvostepenom postupku Vijeće će da preuzme”, naveo je Gluhajić.

Na današnjem ročištu reproducirano je vještačenje Kosa, koji je saslušan tokom prvostepenog postupka, a koji je izjavio da nagli prestanak napajanja električnom energijom i eksportovanje fajlova ne mogu dovesti do nestanka videomaterijala, te da sumnja na vanjski rizik poput ljudske intervencije, za što nema dokaz.

PROČITAJTE JOŠ:  Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Apelaciono vijeće Suda BiH je 23. marta ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, te naredio ponovno suđenje.

Na prvostepenu presudu od 24. novembra 2022. godine Tužiteljstvo BiH je uložilo žalbu Apelacionom vijeću, koje je utvrdilo bitne povrede postupka. Nastavak suđenja je zakazan za 7. juni, kada je planirano saslušanje Dizdarevića, kao i reprodukcija svjedočenja Kučukalića i Žuje, prenosi Detektor.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...