Građani BiH oružje mogu kupiti preko oglasnika

- Advertisement -

Posljednja tragična događanja u Srbiji potresla su cijelu regiju, ali otvorila i brojna pitanja. Među njima nezaobilazno i ono o broju ilegalnog oružja na Balkanu. Ne ohrabruje činjenica da na toj ljestvici visoko kotiramo, 11. smo na svijetu. Doduše, ta brojka nešto je bolja u odnosu na naše susjede Crnu Goru i Srbiju, koje zauzimaju visoko 3. i 4. mjesto. No, posljednjih godina zabilježen je i porast zahtjeva za dobijanje dozvola za nošenje vatrenog oružja.

Kupiti oružje u Bosni i Hercegovini nije skupo. Dovoljno je prelistati oglase i, bez mnogo muke, polovan pištolj može se kupiti i za svega nekoliko stotina maraka. Na crnom tržištu vjerojatno i jeftinije. I upravo je to ključni problem. Nelegalno i nekontrolirano oružje lako je dostupno svima. Većina – zaostavština iz prošlog rata, sačuvano za ne daj, Bože. Iako službenih podataka koliko je takvog naoružanja nema, oni neslužbeni su zabrinjavajući.

„U ovim podacima koje smo do sad mogli vidjeti i što ima u istraživačkim izvještajima koji se tiču nelegalnog oružja – u Bosni i Hercegovini se procjenjuje da ih ima oko 750 hiljada komada. Kada gledamo ove države u okruženju, to je nešto manje nego i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali ipak je to ogromna količina naoružanja“, kaže za Federalnu Safet Mušić, stručnjak za sigurnosna pitanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Travnik će opet biti muzički centar BiH, na spektaklu na Piroti 3. avgusta pjevaju Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše

Ovo potvrđuje i istraživanje jedne švicarske agencije, koja Bosnu i Hercegovinu smješta na 11. mjestu u svijetu po broju komada oružja na stotinu stanovnika. Srbija i Crna Gora su na 3. i 4. mjestu, a na prvom su Sjedinjene Američke Države. Sve sigurnosne agencije u našoj zemlji redovno rade na otkrivanju i uništavanju ilegalnog oružja. No, taj broj nije ni pet posto ukupnoga broja.

Kako navode iz Ministarstva sigurnosti BiH, zokom 2022. godine uništeno je 2.490 komada oružja i dijelova oružja u Željezari Ilijaš. MUP Srednjobosanskog kantona izvršio je samostalno uništavanje 104 komada oružja i 15 komada spremnika za municiju. Od 2016. godine kroz ove aktivosti ukupno je uništeno oko 25.000 komada i dijelova oružja.

Prema podacima iz svih MUP-ova u BiH, broj registriranog oružja je 348.662 komada. Taj broj se kroz godine povećava. Bosna i Hercegovina nema državni zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ova oblast je uređena s ukupno 12 zakona – na razini Republike Srpske, deset kantona u Federaciji, te u Distriktu Brčko. Zakoni nisu u potpunosti ujednačeni, ali svi zabranjuju posjedovanje vojnoga oružja, dok je za ostalo neophodna dozvola policije.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Naš reporter donosi malo atmosfere sa muzičkog takmičenja "Zvezde Granda": Pobjednica Šejla Zonić je bila favorit i publike i žirija

„U toj jednoj šumi propisa, primjene tog zakona, imamo različita neka postupanja. Tako da je loše što imamo takvu jednu zakonodavnu politiku, ona bi trebala da bude donekle, ako ne jedinstvena, makar usaglašena, kako bi se lakše provodila kontrola“, ističe Nedžad Korajlić, profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku.

Glasnogovornica MUP-a KS-a Mersiha Novalić napominje kako svaka osoba koja podnese zahtjev za nabavku vatrenog oružja – mora da ispunjava opće i posebne uvjete: „Međutim, trenutak dobijanja te dozvole i nabavka vatrenog oružja ne znači da je taj proces gotov. U svakom trenutku dok posjedujete to oružje, morate ispunjavati opće i posebne uvjete za njegovo držanje. Gubljenje bilo kojeg od tih uvjeta znači da vam se za dozvola može povući“.

Jednostavnom matematikom dolazimo do više od milijun komada oružja u Bosni i Hercegovine. Ako je suditi po trendovima, taj broj će rasti. Statistika, dakle, nije na našoj strani. Godišnje se dogodi više od 500 incidenata s oružjem. Nakon posljednjih tragičnih događaja, vlasti u Srbiji su najavile razoružavanje. Može li i BiH pokušati slično?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Britanci oduševljeni Mostarom: Poznata stranica rekla da je skriveni dragulj

Mostar je savršen za turiste iz Velike Britanije koji...

Preminuo hrvatski glumac Dušan Valentić

Duško Valentić, poznati hrvatski glumac, preminuo je u 75....