Građani BiH dužni voše od 80 miliona KM saobraćajnih kazni, “rekorder” dolazi iz Sarajeva

- Advertisement -

Za saobraćajne prekršaje u Bosni i Hercegovini vozači duguju 80,8 miliona KM, a rekorder po ovom osnovu je muškarac iz Sarajeva sa iznosom 267.643 KM duga.

Istovremeno, građani koji upravljaju motornim vozilom u ovom trenutku imaju neplaćenih više od pola miliona prekršajnih naloga.

A koliko su vozači “savjesni”, pokazuje najsvježiji primjer iz Brčkog. Naime, policija u ovom gradu prije nekoliko dana zaustavila je lice, kod koga je utvrđeno nepoštovanje više saobraćajnih pravila, uključujući i to da je čak osam godina vozio bez vozačke dozvole.

– Četvrtog novembra 2022. godine u 22:40 sati policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom redovnih poslova i zadataka u naselju Prutače zaustavili vozača motornog vozila marke pasat inicijala E.K., rođen 1979. godine, nastanjen u Brčkom, i utvrdili da ne posjeduje vozačku dozvolu, a nakon izvršene provjere da je ista istekla 2014. godine, te je poništena – naveli su iz brčanske Policije.

PROČITAJTE JOŠ:  Izgubio kontrolu nad vozilom, pa sletio sa puta: Poginuo vozač kamiona

Da stvar po ovog Brčaka bude gora, samo po osnovu neplaćenih kazni za vožnju on duguje skoro 7.000 KM.

– Provjerom u službenom registru novčanih kazni utvrđeno je da je navedeno lice višestruki povratnik u vršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja, te da po osnovu neplaćenih kazni ima dugovanje u iznosu od 6.976 KM. Zbog osnova sumnje da će navedeno lice nastaviti sa vršenjem prekršaja privremeno mu je oduzeto motorno vozilo i pohranjeno u depozit Policije Brčko distrikta BiH. Protiv navedenog lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – saopĆeno je iz Policije distrikta.

Iako treba da plati 7.000 KM, vozač iz Brčkog daleko je od vodeće petorke kada su u pitanju ukupna dugovanja za saobraćajne prekršaje. Uz pomenutog rekordera iz Sarajeva, pet najvećih dužnika koji sjede za volanom u BiH duguje 570.000 KM.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu uhapšen Amir Pašić Faćo

– Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića sa dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM. Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba da plati 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM – rečeno je za “Nezavisne novine” iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA).

Prema istim podacima, ukupan dug vozača za saobraćajne prekršaje u BiH iznosi 80.815.865 KM, dok je broj neplaćenih naloga 510.399 (najviše ih se odnosi na prekoračenje brzine, neposjedovanje vozačke dozvole, upravljanje vozilom prije sticanja vozačke dozvole, neposjedovanje adekvatne opreme, te upravljanje vozilom koje nije registrovano).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ispovijest osumnjičenog za ubistvo djevojčice: Opisao gnusna djela u detalje

Osumnjičeni Velibor Manev već satima svjedoči u tužilaštvu u...

Uhapšen poznati advokat: Policija pretresa lokacije koje koristi

Poznati banjalučki advokat Dragan Stupar uhapšen je danas u...

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Starica zadobila teške povrede

U Ulici Zahira Panjete u Novom Sarajevu, dogodila se...

Sve je spremno za doček najluđe noći u Sarajevu

Pripreme za doček nove 2024. godine se privode kraju....