Nutricionisti preporučuju: Šta je najbolje za iftar, a šta za sehur?

- Advertisement -

Ramazan je u islamu mjesec u kojem se muslimanima savjetuje da se suzdržavaju od pretjerivanja svake vrste, prvenstveno kroz cjelodnevni post od hrane i pića.

O dobrobiti posta u mjesecu Ramazanu po zdravlje čovjeka i načinima na koje se tokom Ramazana treba hraniti, za portal etto.ba govorila je dr. sci. med. Amina Šeta, specijalista interne medicine, dijabetolog i nutricionista.

Šeta kaže da postoji mnogo različitih namirnica dostupnih tokom Ramazana, ali odabir najboljih i najhranljivijih nesumnjivo će pomoći tokom posta. Izdvojila je osam namirnica za sehur i iftar koje bi postači trebali jesti.

Preporučene namirnice za sehur

Zobene mekinje

Zobene mekinje su dobar izbor za sehur koji može učiniti mnogo dobrog za vaš post. Zobene mekinje su bogate vlaknima, potrebno je neko vrijeme da ih tijelo razgradi i dobar su izvor sporootpuštajućih ugljikohidrata koji će vam obezbijediti energiju tokom dana. Zobene mekinje također mogu pomoći da se poboljša vaš probavni sistem, i snizi krvni pritisak.

Jaja

Tokom sehura, bitno je da dobijete dobar izvor proteina. Jaja su fantastična opcija za sehur jer su lagana, možete ih napraviti na više različitih načina i dopuniti drugim jelima. Jaja također sadrže esencijalne hranljive materije kao što su vitamini B i D, i minerale kao što su željezo i cink.

PROČITAJTE JOŠ:  Niže cijene povratne karte za Trebevićku žičaru

Voće

Za sehur se preporučuje voće kao što su banane, jagode, bobičasto voće, grožđe i jabuke koje vam mogu pomoći da se osjećate sitima, daju vam energiju iz svojih prirodnih šećera i pružaju vašem tijelu esencijalne nutrijente koji su mu potrebni tokom perioda posta.

Supa

Supa je lagana i ugodna za probavu i pruža dovoljno tečnosti da vas hidrira prije i nakon posta, pa se preporučuje i za sehur i za iftar.

Preporučene namirnice za iftar

Hurme

Tradicionalna hrana za iftar su hurme i obično su prva stvar koju možete jesti da biste prekinuli post. Hurme su odličan izvor prirodnih šećera za obnavljanje nivoa energije i sadrže obilje minerala kao što su kalijum, mangan i bakar. Hurme su također odličan izvor vlakana.

Povrće

Povrće je ključni sastojak iftara. Sadrži mnogo esencijalnih mikronutrijenata. Uz dobar izvor proteina i ugljikohidrata, povrće upotpunjuje vaš iftar svojim obiljem minerala, vlakana i vitamina. Povrće je super hrana koja može olakšati cijeli Ramazan. Povrće, kao što su brokule, celer, mrkva, grašak i karfiol je odlično za iftarska jela.

PROČITAJTE JOŠ:  Smanjena kazna bivšem policijskom inspektoru u BiH: Dvije godine robije zbog primanja mita od 20.000 KM

Meso

Kako se vaš želudac još uvijek prilagođava činjenici da se ne hrani tako dosljedno kao nekada, budite sigurni da integrirate meso u svoj iftar na kontroliran način. Birajte nemasno i lešo meso koje će vam pružiti osjećaj sitosti.

Mladi sir

Aminokiselina metionin, pomaže jetri da se oslobodi od deponovanja masti, a upravo taj sastojak se nalazi u mladom siru. Neophodno je na dnevnom nivou unijeti oko 50 grama ove namirnice kako bi se ostvarili ljekoviti benefiti. Iz tog razloga preporučuje se mladi sir za iftar.

Post u mjesecu Ramazanu ima blagodatan učinak na hormonalne i metaboličke procese u organizmu. Ciklusi gladi i sitosti tokom Ramazana mijenjaju se u skladu s promjenom vremena glavnih obroka. Kod zdravih osoba, postoji izuzetna stabilnost glukoze u krvi tokom sati posta nakon čega slijedi minimalan porast glukoze u krvi nakon iftara. Nekoliko studija pokazalo je da je ramazanski post povezan sa povoljnim učincima na masnoće u krvi kod zdravih pojedinaca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nedim Botić o današnjem ubistvu u Gradačcu: Hoće li odgovorni reagovati na prijave

Večeras je jedan čovjek ubio svoju ženu sjekirom u...

Stravičan zločin u Gradačcu: Sjekirom ubio ženu pa izvršio samoubistvo

U Gradačcu je danas pronađeno beživotno tijelo ženske osobe...

Teška saobraćajna nesreća u Lašvi: Sudarilo se više automobila

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu...

Strašna nesreća u Srbiji: Srušio se ringišpil, povrijeđeno 13 djece

U Kuršumliji je danas došlo do nesreće kada se...