Foto: Predstava Dame biraju izvedena 200. put

- Advertisement -

Predstava u Sarajevu igra večeras i sutra * Prihod od ulaznica doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ 

Sarajevsko Pozorište mladih, gdje je sinoć 200. put odigrana popularna predstava „Dame biraju“, bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta.  U jubilarnom izvođenju uživale su, očekivano,  uglavnom dame, ali i nekoliko hrabrih muškaraca. Sav prihod od ulaznica, 3. 750 KM, ekipa okupljena oko projekta donirala je Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“. Kao komunikacijski partner projekta, humanitarno izvođenje predstave podržala je agencija McCann Sarajevo.

Producent Slaven Vidak nije mogao sakriti oduševljenje koje ovaj teatarski komad, i nakon toliko izvođenja, i dalje izaziva, o čemu svjedoči uvjek sjajna reakcija publike.

U ovaj projekat smo ušli srcem, bez mnogo planiranja koliko ćemo predstava izvesti. Dame biraju su nas vodile širom BiH i u mnoge zemlje regije, što je za cijelu ekipu životno iskustvo.  Na samom početku, bilo je trenutaka i kada je predstavu gledalo tek nešto više od 10 ljudi, ali nas to nije pokolebalo i vrlo brzo smo počeli u punom kapacitetu puniti pozorišta, sale i dvorane. Do sada su nas gledale desetine hiljada ljudi, a igrali smo u više od 70 gradova“ izjavio je Vidak.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo hrvatski glumac Dušan Valentić

Adnan Goro, Davor Sabo, Sanjin Arnautović, Emir Fejzić i Enes Salković glavni su akteri predstave uz jedinu damu na sceni Nancy Abdel Sakhi. Ekipu čine i glumci Dalibor Brkić, Damir Kustura te Mak Čengić koji na gostovanjima igra ulogu Salkovića. Ekipu čine još  majstor tona Irhad Hodžić, majstor svjetla Rusmir Efendić te garderoberka Nevzeta Musabegović.

Priča govori o petorici nezaspolenih momaka koji prihvataju posao stripera kako bi promijenili svoju svakodnevnicu. Cilj predstave je, osim zabaviti i nasmijati, i navesti na razmišljanje: Kako se suočiti sa stvarnošću i preuzeti odgovornosti za svoj život? Je li rješenje odlazak negdje drugo ili je perspektivu moguće stvoriti i ovdje? Oni su svoje rješenje pronašli u striptizu a višegodišnji interes za predstvom, koja ulazi u petu sezonu, govori da su napravili dobar izbor.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo hrvatski glumac Dušan Valentić

U Sarajevu, u Pozorištu mladih igraju još večeras i sutra, nakon čega idu na turneju u okviru koje će, za 16 dana imati 13 izvođenja. Posjetit će Zenicu, Lukavac, Dubrovnik, Ploče, Šibenik, Zadar, Rijeku, Knin, Karlovac, Koprivnicu, Sisak, Kutinu, Daruvar i Novu Gradišku, a turneju će završiti 2. marta u Tuzli.

Podsjećamo, predstava “Dame biraju” je nastala u okviru projekta “Istrajati” koji je Altteatar realizirao u saradnji sa partnerima “Kroz prozor Fabrika“ iz Beograda i Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, uz podršku BAC-a, Ministarstva kulture i sporta KS i Fondacije za muzičku, scensku i likovnu umjetnost. U režiji Admira Glamočaka premijerno je izvedena u martu 2015.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo hrvatski glumac Dušan Valentić

Duško Valentić, poznati hrvatski glumac, preminuo je u 75....

Održan koncert u čast prof. Osmana-Faruka Sijarića

Program ovogodišnjeg festivala Majske muzičke svečanosti uključuje dva koncerta...

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...