EU kaznila Facebook s 1,2 milijarde eura

- Advertisement -

Meta je u ponedjeljak kažnjena s rekordnih 1,2 milijarde eura i naređeno joj je da prestane prenositi podatke prikupljene od korisnika Facebooka u Evropi u Sjedinjene Države, stoji u presudi protiv te društvene mreže zbog kršenja pravila o zaštiti podataka (GDPR) Evropske unije.

Irska Komisija za zaštitu podataka objavila je kako tvrtka nije postupila u skladu s odlukom najvišeg suda EU-a iz 2020. da podaci koji se šalju preko Atlantika nisu dovoljno zaštićeni od američkih špijunskih agencija. Presuda objavljena u ponedjeljak odnosi se samo na Facebook, a ne i na Instagram te WhatsApp, koje Meta također posjeduje.

Meta je najavila kako će se žaliti na odluku, a prekida Facebookovih usluga u Evropskoj uniji neće biti, prenosi Jutarnji list. Ova presuda ima razdoblje odgode od najmanje pet mjeseci kako bi se Meta mogla pripremiti i početi pridržavati odluke.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac iz BiH uhapšen zbog svirepog ubistva u Njemačkoj: Zaklao cimera

EU i američki dužnosnici pregovaraju o novom sporazumu o dijeljenju podataka koji bi osigurao novu pravnu zaštitu za Metu i nastavak prenošenja informacija o korisnicima između Sjedinjenih Država i Evrope. Preliminarni ugovor najavljen je prošle godine.

Slučaj protiv Mete proizašao je iz američkih politika koje obavještajnim agencijama daju mogućnost presretanja komunikacija iz inostranstva, uključujući digitalnu korespondenciju. Evropski sud pravde smatra kako se time krše temeljna prava europskih korisnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Papa Franjo pozvao svećenike da ne pričaju puno: Ljudi će zaspati

Iz Mete su u ponedjeljak rekli kako je njihova tvrtka “nepravedno izdvojena zbog prakse dijeljenja podataka koju koriste hiljade kompanija”.

“Bez mogućnosti prijenosa podataka preko granica, internet bi mogao postati podijeljen na nacionalne i regionalne silose, ograničavajući globalnu ekonomiju i ostavljajući građane u različitim zemljama bez pristupa mnogim zajedničkim uslugama na koje smo se počeli oslanjati”, komentirali su iz Mete.

“Meta se sad suočava s mogućnošću brisanja golemih količina podataka o korisnicima Facebooka u Evropskoj uniji, što bi predstavljalo tehničke poteškoće s obzirom na međusobno povezanu prirodu internetskih tvrtki”, rekao je Johnny Ryan, viši saradnik u Irskom vijeću za građanske slobode.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Voz Ćiro ipak stiže u Sarajevo, biće upotpunjena Bistrička stanica

U Sarajevo ipak stiže voz "Ćiro" čime će se...

Šok za Hrvatsku: Albanija povela golom Ćazima Laćija

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Albanije u Hamburgu igraju svoj...

Obdukcija tijela potvrdila: Smrt muškarca u pritvoru zeničke policije je bila nasilna

Obdukcija preminulog u pritvorskoj jedinici PU Centar u Zenici...

Napao suprugu, ona ga teško pretukla i izbacila pred Dom zdravlja u Gradišci

Muškarca, koji je sa povredama po cijelom tijelu pronađen...

Hrvati i Albanci navijaju zajedno pred duel njihovih reprezentacija u Hamburgu

Fudbaleri Hrvatske i Albanija danas će odmjeriti snage od...