Detalji velike akcije u kojoj je razbijen kartel: Grupom rukovodio Bosanac iz zatvora

- Advertisement -

Sudac istrage zagrebačog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za 18 članova međunarodne skupine osumnjičene za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 miliona eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem širom Evrope.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Branimir Puklin je nakon ročišta rekao da sudac istrage dijelom nije prihvatio istražni zatvor u odnosu na pojedine od tih okrivljenika vezano za opasnost od utjecaja na svjedoke, ali je svim u srijedu uhapšenim okrivljenicima određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dijela i opasnosti od bijega, javlja Hina.

Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestoro državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhapšeno širom Evrope u međunarodnoj operaciji Balkanski kartel.

Dio skupine se otprije nalazi u zatvoru ili su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Neslužbeno se doznaje da će Hrvatska zatražiti izručenje osumnjičenika koji su uhapšeni u Sloveniji. Skupina je uhapšena u sklopu nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj, a koje su, uz potporu časnika Europola raspoređenih na terenu, koordinirane iz zapovjednog mjesta Ravnateljstva policije u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ:  Skandal u Srbiji: Fudbalski sudija uhapšen zbog dilanja droge

Zapadnobalkansku skupinu navodno je predvodio državljanin BiH Dino Muzaferović (37) zvan Cezar kojeg Europol smatra visokovrijednom metom. Policija, ne otkrivajući identitete, navodi da Muzaferović trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je, prema pisanju medija, izručen iz Njemačke.

Uskok je ranije, ne navodeći identitet, izvijestio kako sumnja da je Muzaferović početkom 2022. ustrojio zločinačko udruženje za kontinuiranu nabavu, prijevoz i prodaju kokaina, heroina, marihuane i hašiša, kao i za nabavu i prodaju raznih vrsta i većih količina vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Mediji ističu da se neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti za likvidacije zaštićenih svjedoka te visokorangiranih policajaca. Tužiteljstvo je preciziralo da je Muzaferović organizirao i finansirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge iz Nizozemske i Belgije, marihuane i hašiša iz Crne Gore, a heroina iz Turske. Muzaferović se sumnjiči i da je pokrivao sve troškove skupine te da je djelovanje vodio iz zatvorske ćelije u Rimu gdje služi četverogodišnju zatvorsku kaznu.

PROČITAJTE JOŠ:  Detalji tragične nesreće kod Kotor Varoša: Poginula trudnica

Skupina je, prema policiji, kroz nabavu, skladištenje i prodaju raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 miliona eura. Također su raspolagali s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Tokom akcije, policija je kod osumnjičenika pronašla 135.000 eura, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera

Nakon više od 10 sati potrage spasioci su pronašli...

Erdogan: Duboko sam tužan zbog pada helikoptera u kojem je bio moj brat Ebrahim Raisi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izrazio je duboku tugu...

Muškarac počinio samoubistvo u Tuzli?

U naselju Stupine u Tuzli, prema informacijama "Avaza", muškarac...

Incident u Gračanici: Policajca napao i posjekao kosom

U Gračanici je danas teško povrijeđen policajac. Tokom redovne policijske...