Volvo nastupa u WTCC-u

- Advertisement -

Volvo Cars Motorsport divizija i njen oficijelni partner Polestar Racing, ujedno i šampionski tim švedskog touring šampionata (STCC), uporedo sa vrhunskim nastupima u pomenutom domaćem šampionatu, vrši pripreme za eventulani nastup u svjetskom touring car šampionatu (WTCC). U tu svrhu je Polestar Racing nedavno dobio priliku da se sa svojim C30 DRIVe modelom pokretanim bioetanolom još jednom okuša na stazi Brands Hatch. Za razliku od prošle godine kada je trkaći C30 DRIVe za najbržim autima zaostajao 0,6 sekundi, ove je godine taj zaostatak prepolovljen na samo 0,3 sekunde, što je uistinu ohrabrujući podatak za švedskog porizvođača.

Sve dosad, Volvo je nastupao na jednoj WTCC utrci u sezoni, kako bi se okušao sa najboljima i skupio vrijedne podatke za unaprijeđenje automobila, obzirom da su WTCC utrke duže i zahtjevnije od STCC utrka na kojima Volvo briljira. No ove godine, Volvo će to učiniti dvaput, pa će nakon Brand Hatch-a, Volvo i Polestar 21. oktobra nastupiti i na stazi Okayama u Japanu.

Podsjetimo, Polestar Racing, sarađuje sa kompanijom Volvo još od 1996. godine, a aktivno je učestvovao u razvoju aktuelnog C30 trkaćeg automobila, s kojim je u STCC-u prošle godine osvojena timska i šampionska titula. Polestar je čak razvio svoju viziju modela C30 u vidu Performance Concept prototipa sa 405 KS, a dugoročna ambicija jeste puni nastup u WTCC programu. To bi se i moglo dogoditi, obzirom da je WTCC postao jedan od ciljeva Volvo Cars Motorsport divizije, pa se puni nastup može očekivati već 2011. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...