Mostarska Rock škola privlači sve više mladih željnih dobrog muziciranja

- Advertisement -

Broj polaznika u Rock školi Mostar iz godine u godinu raste. Od 16 polaznika koliko ih je rokersku školu pohađalo 2012. godine, brojka je prošle godine narasla na gotovo 200 mladih osoba željnih učenja sviranja različitih instrumenata, bavljenja produkcijom i svime onim što je potrebno da bi ste postali dobar muzičar.

Orhan Maslo, projekt menadžer mostarske Rock škole napominje da škola ne raste samo u brojkama već i u iskustvima, svakoj individualnoj priči svakog polaznika i polaznice, čime se u školi posebno ponose.

Učenje i stvaranje 

-Obrazovanje usmjereno na polaznike, inovativne metode poučavanja, grupni i zajednički rad, sve su to razlozi zbog koji mladi ljudi prepoznaju Rock Školu kao kvalitetno mjesto za učenje i stvaranje muzike. Također, međusobna saradnja, ne kao nusprodukt programa, već kao planirana aktivnost u koju predavači, kao i Škola, pored individualne nastave, ulažu mnogo napora. Jako je važno mladim ponuditi prostor na kojemu se mogu slobodno povezivati sa drugima koji imaju ista interesovanja, prostor u kojemu se njihove potrebe osluškuju, prostor u kojemu mogu razmjenjivati iskustva, zajedno raditi i zajedno stvarati. Bez obzira na to tko su i odakle dolaze, kazao je Orhan Maslo.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Naravno, za kvalitetu koju Rock škola pokazuje tamo gdje treba, na sceni, zaslužni su i predavači, profesionalci koji svakodnevno rade s polaznicima kako bi postigli maksimalne rezultate.

Orhan Maslo

– Vjerujemo da takve vrijednosti privlače mlade ljude kojima treba prilika da se iskažu, ali i prilika da budu dio veće priče kojoj i sami doprinose. Svakako, za kvalitet su zaslužni i naši predavači, koji svakodnevno rade s polaznicima kako bi postigli maksimalne rezultate. Kvantitet je posljedica zajedništva i pripadnosti, koje polaznici i polaznice osjećaju i prepoznaju kao vrijednost, kazao je Maslo.

5000 sati nastave

Mostar Rock škola je u prethodnoj godini održala preko 5000 sati nastave za bubnjeve, bass gitaru, gitaru, saksofon, vokal, audioprodukciju, kreativnu elektronsku produkciju i solfeggio, formirala 66 privremenih bendova kroz 5 ciklusa unutar “Session band” programa u kojem polaznici škole stječu iskustvo svirajući u bend formaciji što su imali priliku raditi više od 800 sati u minuloj školskoj godini.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

-Gitara, bubnjevi i vokal su bili najpopularniji u protekloj godini, ali interesovanje raste i za ostale instrumente. Zavisno od polaznika, kroz godine se i zainteresiranost mijenja, ali su u suštini svi instrumenti dovoljno zastupljeni, a kroz program Session Bandova, svi polaznici imaju priliku pokazati svoje umijeće na instrumentu/ili instrumentima koje pohađaju, kazao je Maslo.

U prostorijama Rock škole je održano preko 2000 vježbi i proba muzičara i bendova koji koriste infrastrukturu Rock škole. Od marta je Rock škola pokrenula i svoj film klub, MoRS Film Club, koji u dugoročnom periodu ima edukativan karakter.

Također, u protekloj godini Rock škola je organizirala niz aktivnosti od čega 72 koncerta i svirke zajedno sa Booking odjelom škole.

-Nastavljamo s programskim aktivnostima, redovnom nastavom, band coachingom. Uskoro planiramo i nove masterclass programe sa relevantnim muzičkim ličnostima, zaključio je projekt menadžer mostarske Rock škole, koji je i jedan od inicijatora Rock Škole Mostar, a radi i kao izvršni producent Mostar Blues & Rock Festivala, te je menadžer Recording studija MC Pavarotti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...