Spasoje Samardžić, fudbaler koji je 1963. presudio Napoliju: Zvezda nije bez šansi

- Advertisement -

Radnički je svojevremeno izbacio Napoli u Kupu UEFA, Zvezda šokirala Bajern, a Partizan Mančester u Kupu šampiona, Grčka osvojila Evropsko prvenstvo, a Porto Ligu šampiona. U fudbalu, David može protiv Golijata.

„Ne razumem zašto bi se Zvezda plašila Napolija posle onakve igre protiv Liveprula“, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Spasoje Paja Samardžić, čovek koji je u dresu OFK Beograda na tri utakmice dao četiri gola Napoliju u Kupu pobednika kupova 1963. godine.

„Sada je sve na Milojeviću i njegovoj koncepciji. Mora da rastereti igrače bilo kakve brige, Napoli je taj tim koji se plaši da nešto ne izgubi. Ukoliko pristup bude kao protiv Engleza, sve je moguće“, istakao je Samardžić.

Spasoje Samardžić, foto: reprezentacija.rs

Ciča zima u februaru 1963. Napoli pada u Beogradu pred 10.000 ljudi. U novinskom izveštaju stoji ”svega 10.000 ljudi”.

„Tad je to bilo ’svega’. Igrali smo na Zvezdinom stadionu, ja sam odblokirao rezultat desetak minuta pre kraja, a Milorad Popov u samom finišu dao gol za 2:0“, prisjetio se Samardžić.

Revanš na San Paolu. Pakao. Tamo nema ”svega”. Uvek je 50.000 navijača.

„Jug Italije je priča za sebe. Temperament, strast, fanatizam. I pre Maradone, a naročito posle. Poseban je to karakter ljudi i specifičan ambijent. Kad kažeš 50.000, deluje strašno. Ali, dole na terenu osećaš prisustvo svakog tog navijača pojedinačno. E, to je najstrašnije“, govorio je Samardžić.

Samardžić je povređen. Jedva hoda. Kako će Milovan Ćirić bez svog najboljeg igrača, pitali su se tada mnogi fudbalski simpatizeri.

PROČITAJTE JOŠ:  Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

„Šepao sam od aviona do hotela. Krenuo sam čisto da bih bio uz ekipu. Jutro pre utakmice, pozove me predsednik Miša Pavličević i kaže mi da po svaku cenu moram da stisnem zube. Makar statirao na terenu. Pokojni Raki Aranđelović mi namaže neku svoju čudotvornu mast, plačem koliko me peku mišići. Izađem na teren i posle jednog centaršuta Skoblara, skočim i dam gol. Miša me zagrli posle meča i kaže ’vidiš kako se može kad se hoće’. A ja da umrem od bolova“, kazao je Samardžić.

Napoli dobija 3:1, ne važi gol u gostima. Mora se u majstoricu. Pravac Marsej.

„Jedna od mojih najboljih utakmica u dresu OFK Beograda. Dao sam dva gola, od kojih je prvi bio malo remek delo. Čuveni radio reporter Radivoje Marković je putovao sa nama i bio u istom hotelu. Rekoše mi posle da je ostao bez glasa dok je opisivao akciju kod gola ’evo Samardžića, dribla i dribla, sam je, zašto ne šutira, šta on to radi, diže golmana sa zemlje, čeka, zašto čekaš Spasoje…’. Priđe mi posle utakmice i kaže ’oznojio si me čoveče, šta toliko čekaš’. Bili smo tehnički moćni i puni samopouzdanja“, pričao je Samardžić.

Samardžić, Banović, Samardžić. Kraj, 3:1. OFK ide u polufinale Kupa pobednika kupova. Marsej ne zaboravlja virtuoze.

„Četiri godine kasnije, zove me predsednik Leklerk da odigram neki letnji kup kao gost u dresu Marseja. Krenem ujutro u 8 iz Roterdama preko Pariza i stignem na sat pre utakmice. Taksista je jurio kao lud da bar ne propustim zagrevanje. Odigram odlično, Lekip napiše bajke, publika oduševljena… Ali pre početka meča, pozove me prijatelj koji je sedeo u prvom redu tribina i kaže ’vodi računa, večeras te prati i Sent Etjen’. I ja iz Fejenorda, umesto na Velodorom, odem u Sent Etjen“, rekao je Samardžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

Legendarni jugoslovenski reprezentativac je zajedno sa Joškom Skoblarom početkom ’šezdesetih’ kao gost branio boje Crvene zvezde i doprineo eliminaciji velike Barselone u Kupu sajamskih gradova.

„To je tada bilo dozvoljeno propozicijama UEFA. Barsa je posle sat vremena igre vodila sa 2:0, Skoblar i ja smo za tili čas doneli razultatski egal, a Rade Ognjanović stavio tačku na veliki preokret. Izgubili smo na Nou Kampu sa 1:0 i slavili golom Bore Kostića u majstorici koja je odigrana na neutralnom terenu u Nici“, izjavio je Samardžić.

Sa velikom pažnjom ispratio je sve nastupe srpskog šampiona ove sezone u elitnom evropskom takmičenju i zna recept za uspeh u Napulju.

„Ne želim o junaku meča. Ako bude samo jedan, Zvezdi se ne piše dobro. Za čudo je potreban tim. Svi govore o Pavkovu, ali nema njegovih golova bez centaršuteva i asistencija. Ja kao krilni igrač, znam koliko znači uloga Marina i Bena. Igra preko krila je najnezgodnija za protivnika. Pogledajte Barsu, svaka akcija po boku je pola gola. Uigran trougao, širok prostor, proboj do korner linije, povratni pas i precizan šut. Deluje jednostavno, zar ne“, rekao je Samardžić. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...