[life priča] Prva lekcija koju fudbalski Balkan treba naučiti od Dinamovog transfera Danija Olma

- Advertisement -

Veliki transfer Danija Olma iz Dinama u Laipzig nije samo još jedna odlična lekcija koju zagrebački klub pokazuje ostatku nogometnog Balkana.

Transfer mladog Španca je novi nivo, nova stepenica u kvaliteti upravljanja fudbalom na koju se popeo Dinamo, a na koju se ostatak Balkana, prvenstveno misleći na brdovitu i planinama rezruđenu domovinu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih (namjerno velikim slovom) vjerovatno neće popeti, da ne kažemo nikada, ali sigurno ne u nama skoro poznatoj budućnosti.

Argumenti prve lekcije

To bi bila lekcija broj jedan. A argument u korist ove lekcije je, da iako je Dinamo još više miliona uzimao na svojim igračima iz Hrvatske, ovaj transfer Olma je neki sasvim novi nivo.

Prodaja domaćih nogometaša je recimo bio nivo 1. Onda su pokazali da mogu dovesti i Brazilca i od njega vrhunskog igrača napraviti te tako na velikim transferima i zaraditi. Brazilce uzgajati i prodavati u Zagrebu, to je sigurno bio novi nivo – nivo 2.

Nakon “dvice” dolazi “Golf trica”. Ovaj treći nivo je možda i posljednji. Na ovom nivou Dinamo se svrstao u rang klubova lige petice.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Definitivno sjedaju za veliki stol, možda ne još blizu čeonog dijela istog, ali ipak tu su – za velikim stolom.

Zagreb, Hrvatska – 21. kolovoza 2019:
proslava prvog gola Bruna Petkovića (21)
Zagrebački GNK Dinamo igra utakmicu protiv norveškog Rosenborga u play offu Lige prvaka na zagrebačkom stadionu Maksimir.Hrvatska: Dinamo – Rosenborg
( Stipe Majic – Anadolu Agency )

Naime, Dinamo je doveo mladog igrača iz lige petice besplatno, pet godina razvijao i dobio 20, a možda i do 35 miliona eura dobiju od mladog Olma.

Ponavljamo, Dinamo je doveo mladog igrača iz lige petice i to ne bilo koje zemlje, nego fudbalskog diva Španije i možda najboljeg kluba na svijetu, Barcelone.

Ponavljamo, Dinamo je mladog Španjolca, koji igra za veliku španjolsku reprezentaciju doveo besplatno i prodao “švabama” sa austrijskim gazdom za 20 miliona eura (malo manje od 40 miliona KM).

Šta je prva lekcija?

Pa ljudi jel’ to moguće. Zvuči kao jedan divni tekst iz budućnosti koji smo nedavno pisali. U tekstu smo pisali da tako zamišljamo fudbalsku Bosnu i Hercegovinu 2040. godine. Ali, sada je 2020. godina i Dinamo je već tamo gdje smo mi u tekstu sanjali naš fudbal za 20 godina.

Vezani sadržaj:

Ekskluzivno: Želju kupuju Švicarci, a FK Sarajevo preuzimaju Nijemci

Pa šta još treba od argumenata da se dokaže da je Dinamo na trećem nivou svjetske nogometne scene? Šta još treba da se dokaže da je zagrebački velikan sjeo za veliki stol?

PROČITAJTE JOŠ:  Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Dinamo je nakon Dania Olme privlačan mladim i talentovanim igračima iz velikih pet zemalja. To je uspjeh kakvim se rijetki mogu pohvaliti.

Dobronamjerni čitalac se može zapitati šta je tu prva lekcija koju ostatak fudbalskog Balkana treba naučiti iz ovog velikog transfera.

Možda da se napokon uspavani Balkan i na dnu tog sna zakucana Bosna i Hercegovina probude?!

Za početak, trebaju da se probude i krenu iz nivoa nula, prema nivou jedan.

Možda većina klubova da iz minusa krene prema nuli. To je onaj nivo koji ovdje nismo ni spominjali, nivo na kome je Dinamo bio prije nekih dvadesetak godina.

Naravno lekcije su tu da se uče i ispiti polažu, a da li će to ikada fudbalski Balkan primjeniti u praksi? Ostaje nam da pratimo i nadamo se da napokon hoće.

Vezani sadržaj: 

Druga lekcija koju fudbalski Balkan treba naučiti od Dinamovog transfera Danija Olma

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...