Oglasio se Bećiragić: Pokušaćemo da riješimo problem mentalno

- Advertisement -

Selektor košarkaške reprezentacije BiH, Adis Bećiragić, obratio se novinarima na današnjoj konferenciji za medije nakon utakmice četvrtog kola Eurobasketa u Kolnu protiv Francuske.

Zmajevi su danas u Kolnu poraženi rezultatom 68:81, a Bećiragić je nakon meča poručio kako su naši košarkaši dali svoj maksimum, te je otkrio razloge poraza od Trikolora.

– Dali smo maksimum, a kao glavni razlog poraza je veliki broj ofanzivnih skokova i naših grešaka. Zamalo smo promijenili ritam utakmice, pokazali smo da iako smo odigrali jako loše, uvijek smo opasni, te možemo pobijediti svakoga. Bili smo jako umorni, pokušali smo sačuvati energiju za sutrašnju utakmicu. Ako igrate protiv Francuske i ako ste malo umorni, to će vas koštati, kazao je Bećiragić, a potom dodao:

– Nećemo kalkulisati već ćemo dati maksimum u svakoj utakmici i probati pobijediti reprezentaciju Litvanije u sutrašnjoj utakmici.

On se potom osvrnuo na zgusnuti raspored naše selekcije, te je poručio kako su Zmajevi odigrali četiri utakmice u pet dana.

– Teško je, četiri utakmice smo odigrali u pet dana, svaku utakmicu moramo igrati na sto posto da bi bili u prilici da dobijemo, imaćemo i sutra nedostatak energije, to nam je jasno, ali ima druga stvar. Svaki čovjek ima mentalnu snagu da svoj umor ostavi za prekosutra tako da ćemo raditi mentalno sa igračima. Svjesni smo da ćemo biti umorni, ovo su riječi Bogdana Tanjevića, te da taj umor odložimo za dan poslije. Igramo protiv ekipe koja igra najbrže, to će biti izuzetno teško pratiti, probaćemo skupiti energiju i probati pobijediti, istakao je Bećiragić, a potom dodao:

PROČITAJTE JOŠ:  Netipični načelnik u BiH: Živi u kući bez fasade, radi na imanju i vozi traktor

– Iznenadili smo ih danas kao i Slovence sa zonom, falilo nam je snage da kada smo ih stigli da ih dokrajčimo. Nadamo se da ćemo naći energiju.

Naš selektor je zatim poručio kako energija Zmajevima daje mogućnost da igraju egal sa reprezentacija kao što je Francuska.

– Energija nam daje mogućnost da igramo egal sa ovim reprezentacijama. Malo mačku teleća glava, pa daj da pobijedimo Francuze ponovo, a sve preko Johna, Juke i ostalih. Nije to tako. Malo sam skratio rotaciju jer sam želio da ostavimo talenat. Čim izbacimo talenat, vraća se 2-4-6-8. Potrošili smo ih, svjesni smo toga, biće nadamo se manje grešaka. Ne pravim alibi, ali to je realno problem. Pokušaćemo da riješimo problem mentalno, tijelo radi svoje, ali mozak ne. Nadam se da će sve biti dobro, kazao je Bećiragić, a potom dodao:

PROČITAJTE JOŠ:  Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

– Meni je svaka utakmica najbitnija, navijači vole da prave razliku između utakmica, no Litvanija jeste najvažnija, no ako se tamo nešto ne desi, idemo kući. Tako da, ako ne želimo da idemo kući već u Berlin, jeste, ova sutra je najvažnija.

Šta je najveća prednost naše reprezentacije, Bećiragić je poručio da je to kontranapad.

– Moramo igrati tranziciju jer nam je to najprirodnije, to vam je kad imate oružje i kažete ne bih sa ovim oružjem, daj mi nož. Danas nije pucala puška, ali ok. Mi smo najjači u kontranapadu, te nas je teško skautirati. Mislim da nisam pogriješio što sam smanjio rotaciju, poručio je za kraj Bećiragić.

Podsjetimo, Zmajevi sutra igraju utakmicu petog kola Eurobasketa protiv Litvanije, koja je na rasporedu od 14 sati i 30 minuta, piše Sport1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...