Lige petice: Nešto nalik analizi

- Advertisement -

Početak ove “wanna be“ analize „liga petice“, uvijek je rezervisan za naciju “koja uvijek na kraju pobjeđuje“.

Čim Bayern počne da pobjeđuje (Mainz – Bayern 1:2) dortmundska Borussia počne da pokazuje prve znakove prehlade (Borussia D. – Hertha 2:2).

Iako rezultat to ne govori, količina propuštenih gol prilika domaćih, kod rezultata 2:1 za Borussiju, teško da se može  ponoviti do kraja sezone.

Vedator je igrao do 57. minute kada ga mijenja Selke koji je opet izborio jedenaesterac u posljednjim minutama meča te tako omogućio Kalou da svojim drugim golom na meču odlomi domaćinu dva, od očekivana tri na kraju meča.

Od trenutno aktivnih reprezentativaca, nama najdraže nam države, vrijedi istaći Bičakčićevo komandovanje zadnjom linijom Hoffenheima koji je goste iz Stuttgarta kući poslao sa četiri komada u mreži (Hoffenheim – Stuttgart 4:0).

Vrijedno pomena je i ozbiljno napucavanje “apotekara“ iz Leverkuzena u Bremenu gdje su domaćem Werderu postigli čak 6 golova (W.Bremen – B.Leverkusen 2:6) te tako možda i nagovijestili da bi im u skoroj budućnosti (svakako onda onoj novogodišnjoj) mogla pripasti pozicija na tabeli koju trenutno drži Werder.

Italija i Serie A su ovaj vikend dobili i prvu pravu golčinu od strane Cristiana Ronalda, a Juve je gostovanje kod Empolija rutinski odradio, ni manje ni više nego je to bilo potrebno (Empoli- Juventus 1:2). Za prvi, od moguća dva derbija, trebalo je sačekati nedelju i duel Napolija i Rome koji je završio neriješenim rezultatom, mada je Romi nedostajalo da izdrži sudijsko vrijeme pa da odnese tri boda (što bi, s obzirom prikazano na terenu, bilo jako nepravedno), ali zahvaljujući Mertensu, Napoli je u 90 minuti stigao do boda.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

https://www.youtube.com/watch?v=CwY0bRvjAZg

Drugi debi je trebalo čekati dodatnih 24 sata te svjedočiti gostujućem razbijanju Lazia od strane Intera na rimskom Stadio Olimpico (Lazio-Inter 0:3). Mauro Icardi i Brozović su se potrudili da Lazio u ovoj sezoni sačuva nula osvojenih bodova u svim ovosezonskim derbijima.

64.000 navijača Marseilla na Velodromu i fantastična koreografija i navijanje nisu uspijeli pomoći svojim igračima da izvuku pozitivan rezultat protiv gostiju iz Pariza.

Prva promjena na semaforu ovog stadiona desila se u 65. minuti kada dečko, koji je do tada imao tri minuta u igri, još uvijek tinejdžer, pretrčava kompletnu odbranu Marseilla i pogađa malu mrežu za 0:1.

Do kraja, duboko u sudijskom vremenu, pogodio je i Draxler za konačnih Marseille – PSG 0:2.

Mnogo zanimljivije ove sezone će biti pratiti Henryja i njegov Monaco, koji paralelno sa nastupima u Ligi prvaka svoje ekipe mora izboriti i opstanak u Francuskoj Ligue 1 (Monaco-Dijon 2:2).

Vaha u ovom kolu bilježi i prvu gostujuću pobjedu sa svojim Nantesom i sad to izgleda mnogo bolje na prvenstvenoj tabeli nego je bilo u trenutku kad je Vahid preuzeo dirigentsku palicu (Amiens-Nantes 1:2).

Isti dan kad je Lewis Hamilton slavio petu titulu svjetskog prvaka u F1, tačno tada je i Arturo Vidal postigao i slavio peti gol u mreži gostiju iz Madrida na prepunom Camp Nou.

Ali, kako je jedan Lewis bio nuhvatljiv na stazama širom planete, tako je jedan drugi Luis bio nezaustavljiv za odbranu Reala tu nedelju poslijepodne.

Luis Suarez je ugradio svoj hat-trick u Barceloninoj pobjedi od, ni manje ni više nego 5:1. Madriđani kad su shvatili šta im se desilo, i da su propisno osramoćeni u Barceloni, uručili su otkaz treneru Lopeteguiju, a na njegovo mjesto privremeno (do kraja sezone) imenovali Solarija (Santiago Solari bivši igrač Reala, a trenutno trener omladinskog pogona baš kao nekad Zidane) što nam kaže da će ova trenutna pozicija na tabeli biti možda i nedosanjani san na kraju sezone (ne zaboravite da govorimo o ekipi koja je tri puta uzastopno osvajala Ligu prvaka).

PROČITAJTE JOŠ:  Održana prva trka Blagaj 5K

Za sada, najozbiljniji konkurent Barceloni za naslov prvaka je ekipa Alavesa, što nama površnim poznavaocima prilika na španskim terenima dovoljno govori o uzbudljivosti tog prvenstva.

Za kraj ove analize jedna tužna vijest. Gospodin Vichai Srivaddhanaprabha, vlasnik Leicestera, preminuo je u tragičnom padu helikoptera koji se desio nedugo nakon subotnjeg meča između Leicestera i West Hama (1:1).

Šezdesetjednogodišnji Vichai je kupio Leicester, kako je kasnije govorio, jer je prva utakmica koju je on gledao uživo bila ona između Leicestera i Middlesbrougha na Wembleyju davne 1997. godine u finalu Liga kupa.

To je čovjek koji je uspio sa Leicesterom te 2016. godine, iako su im kladionice davale izglede 1:5000, osvojiti Premier ligu i tako dati primjer svima nama u ostatku svijeta da volja, želja i naporan rad mogu od tebe napraviti takvog diva ma koliko da izgledaš mali u poređenju sa konkurencijom.

Rest in peace, dobri čovječe Vichai.

Piše: CAntona

Real Madrid: Solari ima dvije sedmice da zadrži poziciju trenera

PSG stigao Tottenham i ušao u historiju: Trideset tri boda nakon jedanaest kola

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...