U Svečanom salonu Vijećnice u Sarajevu danas je održana konferencija za medije povodom završetka procedure zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda, izvještava Klix.
Na konferenciji su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predstavnici USAID misije, direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić, predstavnici Udruženja ćevabdžija i konsultant Grada Sarajeva Emir Đedović.
Gradonačelnica Karić istaknula je značaj sarajevskog ćevapa za turističku ponudu glavnog grada. Naglasila je da je zaštita ćevapa kao brenda započeta prije dvije godine i da će se uskoro raditi na zaštiti proizvoda u EU. Također je pozvala građane da večeras dođu na trg ispred Baščaršijske džamije gdje će biti pripremljeno 3.000 ćevapa za degustaciju.
Direktorica USAID misije u BiH, Courtney Chubb, izrazila je zadovoljstvo zbog zaštite sarajevskog ćevapa i istaknula njegov značaj u gastronomskoj ponudi grada.
Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane, istaknuo je da je zaštita sarajevskog ćevapa kao brenda rezultat usklađivanja zakonodavstva BiH s EU standardima i naglasio da je ćevap sada osmi proizvod sa zaštitom geografskog porijekla u BiH.