Ženske hip hop ikone koje smo zaboravili [video]

- Advertisement -

Iako hip hop industrijom generalno i dalje dominiraju muškarci, neosporna je trenutno vrtoglava popularnost ženskih izvođača poput Nicki Minaj i Cardi B. koje gotovo da su postale sinonim za kompletan žanr i simbol modernog doba.

Ipak, oni nešto stariji se vjerovatno sjećaju određenog broja žena u hip hopu koje su svojim djelovanjem doprinjele mnogo više od prolaznih, instant  hitova, a koje, nažalost, dobijaju mnogo manje kredita nego što zaslužuju.

Autor: Sanja Savić

Lauren Hill, Queen Latifah i Foxy Brown su samo neke od žena koje su napravile trajni pečat i zauvijek izmjenile tok, format i tehniku modernog hip hop zvuka. U nastavku ćemo se prisjetiti nekih od njih.

Iako je prvenstveno bila poznata po svojim pjevačkim sposobnostima, pjevačica Lauryn Hill je pokazala ozbiljan talenat za rime još kao jedini ženski član grupe The Fugees.

Njen prvi solo album „Miseducation of Lauryn Hill“ iz 1998 godine se našao na prvom mjestu američke Billboard liste, a prodan je u osam miliona primjeraka.

Lauryn je uveliko doprinjela tome da žene preuzmu aktivniju ulogu u korištenju rapa kao sredstva za kritiku društva. Kao rezultat toga, još uvijek je obožavaju milioni fanova širom svijeta.

Foxy Brown je započela karijeru sa petnaest godina, a uz njeno ime se vežu brojna dostignuća i uspjesi. Mnogi smatraju da je upravo ona utrla put svim budućim ženskim reperima, te da je jedan od prvih ženskih glasova svoje generacije. Ona će ostati upamćena po značajnom uticaju na njujoršku rap scenu i saradnji sa nekim od najvećih imena u industriji.

Queen Latifah je bila jedna od prvih žena u hip-hopu koja je zadobila ogroman broj sljedbenika, a njeni hitovi All Hail The Queen i U.N.I.T.Y se i danas smatraju za jedne od najvažnijih traka u istoriji hip hopa. Iako je danas aktivnija na filmskom platnu, Queen Latifah će ostati upamćena kao jedan od pionira ne samo žena u hip hopu, već i samog žanra.

Iako  je prvenstevno postala poznata zahvaljujući svojoj povezanosti s najvećim imenima njujorške rap scene poput Notorious B.I.G. i Sean Puff Daddy Combs, Lil Kim je ipak bila više od lijepog lica scene 90-ih.

Bila je poznata po svojim snažnim tekstovima koji zagovaraju seksualno osnaživanje žene, a trudila se i da dokaže da žene mogu biti jednako „zeznute“ kao i muškarci. Sarađivala je sa brojnim vodećim hip hop umjetnicima, a također se isticala i svojim ekscentričnim stilom.

Salt-N-Pepa se smatraju za prvu žensku rap grupu koja je napravile ogroman uticaj na industriju, a proglašene su i za najprodovaniju žensku rap grupu svih vremena. Sa planetarno popularnim hitovima poput Push It, Shoop, What A Man i mnogim drugim ostavile su neizbrisiv trag na cjelokupan hip hop žanr.

Teško da postoji kreativnija sila u svijetu ženskih repera od Missy Elliot. Njen solo rad i saradnja sa raznim grupama tokom godina proizveli su neke od najboljih i najotkačenijih hip hop traka, a njen album „Supa Dupa Fly“ i pjesme poput Beep Me 911 pomogli su joj da postane zvijezda devedesetih godina, a taj status je zadržala i do danas. Poznata je i po svom neustrašivom modnom stilu i statusu modne ikone.

Teško je govoriti o rapu, a da ne govorimo o svađama i okršajima među rap predstavnicima, a Roxanne Shante je možda prva osoba u historiji hip hopa čiji je „okršaj“ bio posve javno popraćen.

Bila je centralna figura u “Roxanne Wars”, seriji dis-pjesama između nje i njene ekipe i druge grupe koja je izdala pjesmu koja je ismijavala djevojku po imenu Roxanne. Ona se još uvijek povremeno pojavljuje na singlovima, ali je uglavnom ostala izvan očiju javnosti.

Grupu TLC iz Atlante činile su članice Tionne “T-Boz” Watkins, Lisa “Left Eye” Lopez i Rozonda “Chilli” Thomas i smatraju se jednom od najuspješnijih ženskih rap grupa kasnih 90-ih.

Njihov album „CrazySexyCool“ je jedini album ženske rap grupe koji je RIAA certificirala dijamantnim, što znači da se prodao u više od 10.000.000 primjeraka.

Grupa je bila poznata po svojim međusobnim problemim, problemima sa zakonom i njihovoj izdavačkoj kući, ali su ipak uspjeli proizvesti neke od najmoćnijih pjesama tog doba.

Grupa je izgubila status kada je Lisa Lopez poginula u saobraćajnoj nesreći u Hondurasu, ali mnogobrojni fanovi i dalje čuvaju uspomene na ovu slavnu trojku.

Predstavnica Fat Joe’s Terror Squad-a, Remy Ma, umjetnica je nominirana za prestižnu nagradu Grammy i jedna je od najpoznatijih ženskih rap artista. U početku je počela da uči od Big Pun-a koji joj je kasnije postao i mentor. Remy je imala nekoliko nesretnih problema sa zakonom poslednjih godina i gotovo da je pala u zaborav, međutim u posljednje dvije godine aktivno se posvetila ponovnoj izgradnji karijere.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Crvena jabuka i klapa Intrade uskoro u Jajcu na pozornici uz vodopad Plive!

Pripreme za ovogodišnji Kraljevski festival zabave u Jajcu uveliko...

Najpoznatiji bh. berber Irfan Tepić priredio dan za pamćenje za 60 djece iz vrtića Vjeverica

Irfan Tepić, majstor za šišanje, uređivanje i brijanje muške...

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....