Joga za početnike – 8 korisnih savjeta

- Advertisement -

Vjerovatno jedan od najboljih načina da smirite um, a istvoremeno održite dobro fizičko zdravlje, izgubite višak kilograma i održite vitalnost tijela i duha, svakako jeste joga.

Piše: Sanja Savić

Nastala u Indiji, joga je drevna kombinacija psiho-fizičkih tehnika koje pomažu da dostignemo najveći potencijal i zadržimo dobro zdravlje i unutarnji osjećaj mira i sreće.

Osim toga, dokazano je da joga pomaže u suzbijanju anksioznosti i depresije, pospješuje osjećaj produktivnost i generalno poboljšava kvalitet života.

Joga se sastoji od različitih položaja tijela koji služe različitim svrhama poput mršavljenja, varenja, rasta i mnogih drugih. Najbolja vrsta joge je zapravo ona koja podrazumjeva različitu kombijaciju vježbi (položaja) kako bi ste revitalizirali cjelokupno zdravlje.

Ako ste početnik u jogi i niste sigurni koje poze isprobati i koje mjere predostrožnosti preduzeti, naši savjeti će vam pomoći da upoznate i ovladate ovom drevnom metodom tjelovježbe.

  1. Postavite realne namjere i ciljeve

Kako bi ste krenuli sa jogom, bitno je da imate ciljeve i ispravne namjere. Kada kažemo ciljeve, mislimo na one koji su ostvarivi i realni. Ukoliko postavite nerealne ciljeve, vrlo vjerovatno da ćete završiti sa jogom prije nego i počnete.

  1. Potražite dogrom učitelja

Iako većina teži ka tome da započne svoje joga putovanje samostalno, preporučljivo je, ipak, da imate dobrog učitelja koji će vam pomoći da bolje ovladate svih potrebnim tehnikama. Učitelj joge tačno zna kako da vas zainteresuje i učini cijelokupno iskustvo ugodnijim i djelotvornijim. Učitelj može pratiti da li je to što radite ispravno, a također će vas držati motivisanim da redovno vježbate.

  1. Nosite udobnu odjeću
PROČITAJTE JOŠ:  Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Tokom vježbanja, udobnost bi trebala da bude prioritet. Joga podrazumjeva mnogo istezanja, pa se pobrinite da nosite rastezljivu i udobnu odjeću od prirodnih materijala kako ne bi ste bili ograničeni pri pokretima. Izbegavajte nošenje pojaseva, nakita, uske odjeće i vještačkih tkanina.

  1. Izaberite dobro mjesto

Ugodno mjesto će vas održati u dobrom raspoloženju i pružiti vam osjećaj mira dok praktikujete jogu. Ukoliko pohađate grupne joga časove, pobrinite se da odaberete mjesto gdje ćete moći dobro vidjeti i čuti svog učitelja.

  1. Počnite sa osnovama

Kao početnik, od vas se zahtijeva da započnete svoje joga putovanje od osnovnih položaja koji ne zahtijevaju mnogo snage i izdržljivosti. Ne bi ste trebali da skačete direktno na nešto poput power joge ili intense joge. Držite se osnovnih poza na početku, a vremenom počnite da dodajete izazovnije položaje u svoju rutinu. Osnovne joga poze su kao zagrijavanje prije težih vježbi – pripremaju vas za veće izazove.

  1. Ograničite se na samo jedan izazov
PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Kada praktikujete jogu, morate se osjećati dobro i ugodno, a zatim postepeno pomjerati vašu zonu ugodnog kako bi poboljšali svoje sposobnosti vremenom. Ipak, nikad nemojte raditi nešto što vaše tijelo ne može podnijeti. Pretjerano forsiranje može dovesti do povreda.

  1. Ostanite dosljedni

Biti redovan i uporan je veoma važno, jer ako počnete preskakati časove, izgubit ćete dodir sa onim što ste već postigli. Jogu je najbolje prakticirati rano ujutro, ali to ne znači da neko drugo doba dana trebate izbjegavati. Vrijeme za jogu uskladite sa ostatkom vašeg rasporeda i nemojte dozvoliti da vas izgovori zaustave da postanete bolji.

  1. Odvojite vrijeme za opuštanje

Ne žurite odmah sa svojim svakodnevnim poslovima i zadacima nakon završetka joge. Iako većina živi užurbanim načinom života, zaista je dobra ideja da nakon joge malo legnete i ohladite se kako bi ste se dodatno opustili i povećali produktivnost.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Rapisane dvije potjernice za odbjeglim trenerom pedofilom Milenkom Tomićem

Okružni sud u Bijeljini napokon je raspisao potjernice za...

(VIDEO) Prevrnuo se kamion na autoputu

Na autoputu Novi Sad - Beograd, kod isključenja za...

Uhapšen zbog nasilja u porodici

Banjalučanin B.Š. uhapšen je zbog nasilja u porodici, a...

Usvojena inicijativa da jedna ulica u Sarajevu ponese ime Abdulaha Sidrana

Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i...