Festival borbe dijamantima na Baliju: Razmjenom dijamanata tjeraju zle duhove

0
Festival borbe dijamantima na Baliju: Razmjenom dijamanata tjeraju zle duhove, Life.ba

Tradicionalni Festival borbe dijamantima, koji se stoljećima organizuje na Baliju u Indoneziji, i ove godine je okupio brojne učesnike koji su simboličnim bacanjem dijamanata otjerivali zle duhove, s ciljem mira i blagostanja na tom području, javlja Anadolu Agency (AA). Više stotina Indijaca posjetilo je hramove i molilo se bogovima.

Indijci su bili obučeni u tradicionalnu odjeću, a bogovima su, uz ples ispred hrama, odnijeli i tradicionalna jela od voća i riže. Lokalno stanovništvo se podijeli u dvije grupe, simbolizirajući na taj način dobru i zlu stranu, te bacanjem dijamanata jedni drugima oživljavaju ratove dobrih i zlih sila. Ratni kostimi, u koje su obučeni učesnici Festivala, izazivaju veliko interesovanje turista na Baliju.

LIFE:  Policija u Mostaru zatekla četiri osobe kako plešu polugole, pa ih priveli

Festival se završava zajedničkim zagrljajem. Organizator Festivala Agung Darmayasa kazao je da je Festival od velike važnosti za Indijce, a, kako je kazao, organizira se još od 13 stoljeća. “Mi nastavljamo sa ovom tradicijom. Vjerujemo da ćemo borbom dijamanata otjerati zle sile i donijeti mir na ovo područje”, pojasnio je Darmayasa.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.