(VIDEO) Pogledajte kako je obilježena godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

- Advertisement -

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza u 10 sati i 16 minuta, tačno kad je 1993. godine luk Starog mosta u Mostaru srušen u Neretvu, obilježena je 29. godišnjica rušenja simbola toga grada.

Najtužniji dan u historiji Mostara obilježen je u organizaciji Kluba skakača u vodu Mostari tačno u vrijeme kada je Stari most 1993. godine srušen u Neretvu granatama s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Predsjednik kluba skakača u vodu Mostari Lorens Listo za Klix.ba kaže kako je obilježavanje ove godišnjice dugogodišnja tradicija mostarskih skakača, koja je od velikog značaja, jer se na taj dan evociraju sjećanja na zlo koje je zadesilo Mostar i šalju poruke da se takvo što nikome više ne smije dogoditi.

“Kao i svake godine Klub skakača u vodu Mostari ovaj dan obilježava na svoj tradicionalni način, skokom bez aplauza i tu ćemo tradiciju nastaviti. Kao što obilježavao godišnjicu obnove, tako ćemo obilježavati i godišnjicu rušenja Starog mosta i dok je Kluba skakača u vodu Mostari, mi ćemo skokom bez aplauza obilježavati te datume”, kazao je Listo za Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:  Veliki uspjeh gimnazijalaca iz Sarajeva: Osvojili dvije bronzane medalje na međunarodnom informatičkom takmičenju

Sa Starog mosta u Mostaru su danas poslane brojne poruke mira, suživota i tolerancije uz podsjetnik da je to uvijek bio most prijateljstva, mjesto susreta i druženja, te da će to i ostati.

U sklopu obilježavanja 29 godišnjice rušenja simbola Mostara danas su mostarski osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti organizirali manifestacijom pod nazivom “Oda Starom mostu”. Program osmišljen kao historijski čas održava se danas u Narodnom pozorištu Mostar.

“Prikladnim obilježavanjem u znak sjećanja na 9.11.1993. godine, njegujemo kulturu sjećanja i baštinimo osjećaje pripadnosti našem gradu na Neretvi i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini”, navode iz Koordinacionog tima.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je sagrađen u periodu između 1557. i 1566. godine i bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu u tom periodu. Dao ga je sagraditi Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Srušen je tokom rata u Bosni i Hercegovini 9. novembra 1993. godine granatama ispaljenim s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Haški tribunal je zaključio odlukom da je Stari most bio “legitimni vojni cilj HVO-a”, iako su za ratne zločine osuđeni pripadnici HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. je rekonstruirani most otvoren te je godinu poslije svečanosti obnove, 15. jula 2005., zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je Stari most postao prvi spomenik kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi iz BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...