Life news

U BiH rast potrošačkih cijena u aprilu 2,4 posto, godišnja inflacija 13,2 posto

0
U BiH rast potrošačkih cijena u aprilu 2,4 posto, godišnja inflacija 13,2 posto, Life.ba

Potrošačke cijene u u aprilu 2022. godine u Bosni i Hercegovini,  u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast od 2,4 posto.

 

Više cijene u prosjeku su zabilježene u gotovo svim odjeljcima. Cijene hrane i bezalkoholnih napitaka porasle su za 5,6 posto,a u odjeljcima  Alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, Odjeća i obuća za 2,1 posto, Namještaj i kućanski uređaji za 1,3 posto, Zdravstvo za 0,2 posto, Prijevoz za 3,5 posto, Komunikacije za 0,4 posto, Rekreacija i kultura za 0,8 posto, Restorani i hoteli za 1,0 posto te Ostala dobra i usluge za 0,7 posto.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća u Sarajevu, automobil završio na krovu

Pad cjena zabilježen je u odjeljku Stanovanja i režijskih izdataka za 2,4 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Na godišnjem nivou, u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 13,2 posto.

U aprilu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima: Hrana i bezalkoholni napici za 20,6 posto, Alkoholna pića i duhan za 0,6 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 9,9 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,8 posto, Zdravstvo za 1,1 posto, Prijevoz za 28,9 posto, Komunikacije za 0,8 posto, Rekreacija i kultura za 6,1 posto, Obrazovanje za 0,5 posto, Restorani i hoteli za 7,8 posto te Ostala dobra i usluge za 4,5 posto

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pobjeda Hrvatske slavila se i na ulicama glavnog grada BiH

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 4,8 posto.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)