Premijera filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”: Da li će evropski gradovi podržati namjeru kontroverznog srbijanskog režisera?

- Advertisement -

Namjera kontroverznog srbijanskog režisera Borisa Malagurskog jeste da premijera njegovog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude održana u nekoliko evropskih gradova. Tome se protive porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Malagurski je premijere zakazao u gradovima u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Između ostalog, ovaj film je sniman u Srebrenici, u gradu u kojem je počinjen genocid. Dok autor filma već pravda svoje (ne)djelo, pozivajući na to da se ono prvo pogleda, pa da se onda o njemu govori, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” već ga je osudio.

Raspored zakazanih premijera filma

“Filmom se negira genocid, agresija na Bosnu i Hercegovinu i historija Bosne i Hercegovine s namjerom da se pruži dodatna snaga negatorima genocida u Srebrenici, i to onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce”, poručili su iz spomenutog udruženja.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren je Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu

Institut za istraživanje genocida u Kanadi (IGK) je pokrenuo online peticiju za zabranu premijere filma, prenosi Klix.

“Nacionalni parlamenti skoro svih država, u čijim gradovima su najavljene projekcije filma, usvojile su rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida. Ako se film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude prikazivao u navedenim državama, to bi predstavljalo kršenje ovih rezolucija”, napomenuli su.

PROČITAJTE JOŠ:  Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

Osim u Srebrenici, film je sniman u Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Ukoliko je suditi po samom nazivu filma i istaknutim pozivima Malagurskog, riječ je o ostvarenju kojim se relativiziraju i ratni zločini Vojske Republike Srpske (VRS) nad građanima Bosne i Hercegovine.

Malagurski je radio na televizijskim kućama BN i Happy te je bio dopisnik ruske državne informativne televizijske kuće Russia Today koja je pod sankcijama Zapada zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Nerijetko su njegovi javni istupi proruski i nerijetko predstavljaju teorije zavjere.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...