Life news

Evo koje cigarete poskupljuju od 1. juna

0
Evo koje cigarete poskupljuju od 1. juna, Life.ba
FOTO: Ilustracija

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila je nove cijene cigareta, a koje će važiti od 1. juna, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

“Mostarska poslovnica “Ataco” proslijedila je UIO i spisak maloprodajnih cijena cigareta za pet vrsta cigareta koje će biti u primjeni od početka idućeg mjeseca”, rečeno nam je iz UIO.

Tako će od 1. juna kutija Davidoff Clasica, Golda i Gold Slimsa koštati 6,40 KM, a kutija Boss Gola i Bos Blue Slimsa 5,50 KM, piše Radiosarajevo.

Evo koje cigarete poskupljuju od 1. juna, Life.ba

Radiosarajevo.ba

Pojedine cigarete, poput cigareta Tvornica duhana Rovinj (TDR) od 1. marta ove godine su skuplje za 10 do 20 feninga po kutiji.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Sarajlije pretukle mladića koji je pokušao pokrasti ženu

TDR je početkom februara Upravi za indirektno oporezivanje dostavila nove maloprodajne cijene cigareta koje su na snagu stupile 1. marta.

Diva Slims sada košta 5,40 KM po kutiji, Filter 160 Gold 5,80 KM, Lucky Strike 5,90 KM, a Rothmans King Size 5,50 KM.

Krajem prošlegodine Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosi 167.50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

PROČITAJTE JOŠ:  Nedim Botić: Nafaka

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.