HronikaLife news

Davor Dragičević progovorio o tužbi Milorada Dodika: Možete misliti šta bi tek Milorad Dodik uradio nekom ko je druge nacije, druge vjere

0

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održana glavna rasprava u predmetu u kojem predsjednik entiteta RS Milorad Dodik tuži za klevetu Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića koji je stradao pod sumnjivim okolnostima u martu 2018. godine.

Dodik je Dragičevića tužio zbog njegovih medijskih istupa. Dragičevićev advokat Dragan Tolimir rekao je da je Dodik tužio njegovog branjenika zbog tvrdnji da su institucije RS učestvovale u likvidaciji i zataškivanju ubistva Davida Dragičević.

Davor Dragičević se uoči ročišta obratio javnosti te kazao da on stoji iza svega što je rekao u intervjuu iz 2019. godine koji je dao za srbijanski nedjeljnik NIN. Dodik je tužio i glavnog i odgovornog urednika ovog medija.

Milorad Dodik nije došao na današnje ročište.

“Osoba (op. a. Milorad Dodik) koja sebe naziva predsjednikom ovog entiteta je pokazala svoje pravo lice. Ako je ona za nekog bog, kao što je za neke poslanike, za mene je samo još jedan monstrum koji učestvuje u progonu zadnjih pet godina.

“Nikad neću povući sve ono što sam rekao, od dana otmice mog sina pa do dana današnjeg. Ja njega, i sve ostale koje sam prozvao, mogu pogledati u oči”, istakao je Dragičević.

PROČITAJTE JOŠ:  Sedmogodišnje dijete preminulo nakon spuštanja niz tobogan u termama

Osvrnuo se i na svjedočenja pripadnika MUP-a RS koji su svjedočili u ovom slučaju te kazali da se ne sjećaju da su vidjeli Davida.

“Najnoviji pravni put u našem pravosuđu, koji je naslijeđen od Alise Mutap – Ramić, je kolektivna amnezija. Možda je to bila jasna poruka građanima – otimajte, mučite, ubijajte i samo recite da se ne sjećate, da imate amneziju”, rekao je Dragičević uoči rasprave.

Ovim novim sudskim sporom mu se, kako kaže, stavlja meta na čelo.

“Oni meni stvaljaju metu na čelo isto kao što Milorad Dodik ovim današnjim danom stavljaju metu na čelu. Svi dijelimo prostor s jednim čovjekom koji je ideolog novog fašizma. Možete misliti šta bi tek Milorad Dodik uradio nekom ko je druge nacije, druge vjere”, ističe.

Kazao je da od Tužilaštva BiH očekuje da niko ne bude zaštićen, te da ispitaju okolnosti “otmice, mučenja i ubistva Davida Dragičevića”.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Dodik se pohvalio svojim košarkaškim umijećem: Ubacio sam nekoliko....

“Tek tada možemo sveobuhvatnom istragom može doći do pravog suđenja. Farsu sam rekao da neću, jednom sam je imamo ovdje u Banjoj Luci”, zaključio je Davor Dragičević.

Podsjetimo, tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, u centru Banje Luke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banja Luka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu 2021. preuzelo Državno tužilaštvo, piše Radiosarajevo.

U januaru ove godine Osnovni sud u Banjoj Luci prvostepenom presudom oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banje Luke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka, optužene za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)