Life news

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu: Rehabilitovan četnički general Nikola Kalabić

0
Odlukom Apelacionog suda u Beogradu: Rehabilitovan četnički general Nikola Kalabić, Life.ba

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažnom presudom rehabilitovao je nekadašnjeg četničkog vojvodu Nikolu Kalabića.

U pravosnažnoj odluci Apelacionog suda navedeno je, između ostalog, kako je utvrđeno da nije sarađivao sa okupatorom, prenio je Blic.rs.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je prije deset godina Vesna Dragojlović, unuka Nikole Kalabića.

Prvo rješenje o rehabilitaciji Kalabića sutkinja Dragojlović je donijela krajem aprila 2017. Ali, ovo rješenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Također, u augustu prošle godine Viši sud u Valjevu donio je presudu o rehabilitaciji Kalabića, a sada je pravosnažnom presudom Apelacionog suda ovaj predmet završen.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Dva dilera uhapšena u Banjoj Luci, oduzet kilogram marihuane i mačete

Sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović je 2017. godine donio je rješenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Sud je tada proglasio ništavnim rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Rješenjem Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine Kalabić je proglašen narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Njegova unuka pokrenula je postupak pred sudom u Valjevu, tražeći rehabilitaciju i povrat oduzete imovine.

Također, sud je rješenjem od prije pet godina o rehabilitaciji utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata, donijetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata donijete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.