Premijer napunio električni Nissan Leaf na prvoj stanici u Portugalu

- Advertisement -

Nissan Leaf prvo je električno vozilo na prvoj portugalskoj stanici za punjenje, koja je svečano otvorena prije nekoliko dana. Kao dio otvorenja, portugalski premijer José Sócrates, vozio je nekoliko kilometara ovaj potpuno električni kompaktni porodični automobil do stanice za punjenje smještene blizu Parka Nacija u Lisabonu.

Lisabonska stanica za punjenje prva je od 1300 redovnih stanica, koje će Mobi.E – portugalski konzorcij za stanice za punjenje izgraditi u 25 gradova širom zemlje do ljeta 2011. godine. Mreža za punjenje je dio ugovora koji su u decembru 2008. potpisali Alijansa Renault-Nissan i portugalska vlada u svrhu utvrđivanja osnovnih uslova za provedbu programa mobilnosti s nultom emisijom štetnih plinova u Portugalu.

[nggallery id=92]

Nissan Leaf kreće u prodaju u decembru u Japanu, SAD-u i na odabranim tržištima u Evropi, uključujući Portugal. Do 2012. taj će se automobil prodavati širom svijeta. Cijena Nissan Leafa u Portugalu iznosit će 29.955 eura, nakon 5.000 eura državnih poticaja. Kupci električnih vozila u Portugalu će, uz ostale olakšice, biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za ceste.

Nissan Leaf nudi jednake performanse i praktičnost poput standardnog hatchbacka s pet sjedišta, ali bez ispušnih plinova. Njegova autonomija iznosi 160 km (u gradskoj vožnji), a to je po Nissanovim očekivanjima dovoljno da odgovori potrebama mnogobrojnih vozača. Prema Nissanovom istraživanju, 80% ljudi na svijetu prosječno pređe manje od 100 km dnevno.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...