Ovako je izgledao prvi ikada napravljeni Porsche: Model P1

- Advertisement -

porsche-p1

Na petu godišnjicu Porsche muzeja, Porsche je izložio model “P1”, prvi model vozila kojeg je napravio Ferdinand Porshe prije ravno 116 godina!

Prvi automobil koji se našao na tržištu sa značkom Porsche bio je Type 356, predstavljen 1948. godine, no istorija Porschea počinje zapravo 1898. Godine kada je Ferdinand Porsche konstruisao model koji se tada zvao “Egger-Lohner električno vozilo, C.2 Phaeton”, kojeg su vrlo brzo nazvali jednostavno model P1, što je opet skraćeno od Porsche broj 1.

74409por-c

Porsche P1 je jedan od prvih automobila koji su registrovani u Austriji, a na ulicama Beča se pojavio 26. Juna 1898. Godine. Naziv Porsche P1  je i nastao jer je Ferdinand Porsche na svim dijelovima vozila ugravirao “P1”, što je bila njegova šifra za “Porsche broj 1”.

Gledano iz današnje perspective, Porsche P1 je bio pravi dragulj tadašnje tehnologije, veoma kompaktno vozilo na električni pogon teži samo 130 kilograma, a ima snagu od 3 KS, mada je bilo moguće na kratke momente “izvući” čak i 5 KS, što je bilo dovoljno da P1 te davne 1898. godine, može ostvariti brzinu od 35 km/h.

Ukupan doseg vozila je bio 80 kilometara, što je bio nevjerovatan uspjeh za tadašnju tehnologiju. Prvi pravi test za Porsche P1 bio je u septembru 1899. godine na sajmu motornih vozila u Berlinu. Konkurencija je tada već bila velika, pa je organizator sajma odlučio napraviti utrku električnih vozila, koja su trebala preći 40 kilometara kako bi se prikazale i testirale perfomanse tada najsavremenijih električnih automobila.

Još Porsche tema na MP

duge-nogew

[box] Kad ga već ne možete kupiti: Olovku u ruke i nacrtajte sebi Porsche #video

PROČITAJTE JOŠ:  Motociklista nastradao u Banovićima, poznati detalji nesreće

Kako crtam Porsche Panamera Štikle na dugim nogicama, gas do daske, ima i Porsche 911 (VIDEO)

Priča o letećem Porscheu (VIDEO)[/box]

Utrka je održana 28. septembra 1898. Godine, u kojoj je pobijedio upravo Ferdinand Porsche sa modelom P1. On je sa još dva putnika, ušao u cilj sa čak 18 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog, dok više od pola učesnika nije uspjelo ni završiti utrku dugu 40 kilometara zbog tehničkih problema.

PROČITAJTE JOŠ:  Motociklista nastradao u Banovićima, poznati detalji nesreće

Tokom trke Porsche P1 je također pobijedio i u testu efikasnosti, zabilježivši najmanju potrošnju energije od svih učesnika neobične utrke.

Model P1 je bio dugo izgubljen, i tek prošle godine je pronađen model kojeg su Porsche stručnjaci restaurirali, i od februara ove godine je dio stalne izložbe u Porsche muzeju.

74409por-a

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Motociklista nastradao u Banovićima, poznati detalji nesreće

U noćnim satima dogodila se još jedna saobraćajna nesreća...

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...