Maraş dondurma, poznata i kao turska dondurma, ističe se među najpoznatijim sladoledima u svijetu. Ovaj specijalitet, koji se može naći na svakom koraku u Istanbulu, poznat je po svojoj slatkoći, kremoznosti i karakterističnoj rastezljivoj teksturi nalik gumi, prenosi index.hr.
Šta ga čini posebnim?
Ključna tajna Maraş dondurme je salep, brašno dobiveno od korijena divlje orhideje. Salep je odgovoran za jedinstvenu teksturu sladoleda, koja se razlikuje od običnih sladoleda. Osim salepa, dondurma se priprema od kozjeg mlijeka i šećera, a ponekad se koristi i gumena mastika, koja se dobiva sa stabala gume u Turskoj i Grčkoj.
Dondurma se često preporučuje u turističkim vodičima kao jedan od vrhunskih specijaliteta koje treba probati u Istanbulu. Može se kupiti u delikatesnim trgovinama, restoranima, slastičarnicama i kod uličnih prodavača koji zabavljaju goste dok pripremaju sladoled.
Kako je nastao?
Prema legendi, trgovac Osman Ağa iz Maraşa otkrio je dondurmu kada je zakopao ostatke salepa u mješavinu šećera i mlijeka, a sljedećeg dana primijetio je da je smjesa postala gusta i ljepljiva poput gume. Ovaj otkriće rezultiralo je stvaranjem dondurme, koja je brzo postala popularna i dobila ime po svom rodnom gradu Maraş.
Dondurma je postala ekskluzivan proizvod u Turskoj zbog zaštite orhideja koje su potrebne za salep, a turska vlada je zabranila izvoz orhideje kako bi je sačuvala od izumiranja.