Sedmica mode u Parizu: Izložbom proslavljen 57. rođendan popularne lutke “Barbie”

- Advertisement -
U galeriji Muzeja dekorativne umjetnosti u Parizu otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno svih 700 modela popularne “Barbike” koji su proizvedeni od 1959. godine do danas
Posebnom izložbom u okviru Sedmice mode u Parizu obilježava se 57. rođendan najprodavanije lutke na svijetu “Barbie” koju je kreirala Ruth Handler u New Yorku, javlja Anadolu Agency (AA).

U galeriji Muzeja dekorativne umjetnosti u Parizu otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno svih 700 modela popularne “Barbike” koji su proizvedeni od 1959. godine do danas.

Izložene “Barbike” odjevene su u kreacije poznatih brendova Chanel, Dior, Maison Margiela i Jeremy Scott.

“Barbika” je u proteklih skoro šest decenija bila najprodavanija igračka na svijetu, a različiti modeli te lutke su do sada pravljeni u 27 različitih nijansi boja tena, 22 boje očiju i 27 različitih frizura. Lutke su pravljene u likovima Marie Antoinette, doktorice, poslovne žene, pjevačice, vererinarke, sportistkinje i drugih zanimanja.

Kustos izložbe Anne Monier je za AA kazala da ova postavka simbolizira praznik popularne igračke koju vole sva djeca svijeta, ali da na specifičan način i odraslima ukazuje na sve historijske i sociološke promjene koje je ta lutka kroz decenije prolazila.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

“Barbika jeste igračka, ali je ujedno i kulturni fenomen. Ona je u početku kreirala i odražavala način života u SAD-u. Kasnije se prilagođavala globalnim tokovima i postala simbolom vremena”, kazala je Monier.

U razgovoru sa novinarom AA, 72-godišnji Britanac Richard je kazao da je došao da vidi odlično pripređenu izložbu “Barbika” koje su nezaobilazni dio historije čovječanstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

“Izložba pokazuje i sve transformacije ove lutke. Te transformacije su pokazatelj i promjena u svijetu tokom vremena. Nekada su Barbike imale samo karakter bijelih Amerikanki, a sada imam Barbike koje su simboli svih žena svijeta”, kazala je 63-godišnja Lydia.

Modna dizajnerica Haile Lidow (20) ističe da je rasla sakupljajući lutke i da je njen modni opus karakterističan po roze boji, što je uticaj upravo te lutke.

Kolekcionarka Mariane (61) tvrdi da u svojoj kolekciji ima više od 300 “Barbika” i da joj se stari modeli te lutke mnogo više sviđaju od novijih.

Izložba u Parizu će biti otvorena za posjetitelje do 18. septembra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...