Počela crowdfunding kampanja za knjigu #ŽeneBiH – Pridružite se!

- Advertisement -

Fantastičan početak kampanje #ŽeneBiH

U ponoć 12. septembra počela je crowdfunding kampanja za knjigu #ŽeneBiH, koja će trajati narednih mjesec dana. U samo nekoliko sati, planirani iznos od $4500 je u cjelosti prikupljen i premašen – uspjeh kakav autorice projekta, Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić, nisu očekivale.

„Kampanju smo dan prije zvanične objave podijelile s užim krugom prijatelja i prijateljica, računajući na njihovu podršku i feedback. Vjerovale smo da će dio njih svakako podržati kampanju. Međutim, u samo nekoliko sati, sve više prijatelja/ica se javljalo sa željom da odmah podrži, slali su jedni drugima link, te smo dan prije zvaničnog početka kampanje prikupile pola planiranih sredstava“, objasnila je Amila Hrustić Batovanja.

Zbog velikog interesa građana i građanki da podrže objavljivanje ove knjige, autorice projekta #ŽeneBiH odlučile su kampanju objaviti ranije, odnosno u ponoć, 12. septembra. U narednih nekoliko sati, prvobitno planirana sredstva za tiraž od 500 primjeraka su prikupljena.

„Oduševljene smo iskazanom podrškom i ni u kojem slučaju nismo mogle očekivati da će kampanja imati ovakvu podršku i uspjeh. Ovo je dokaz da ljudi vjeruju u ovu ideju, baš kao i mi, te nas dovodi korak bliže ka našem cilju da objavimo knjigu o izuzetnim ženama iz BiH, prvu takvu u historiji naše zemlje. Potpuno uvjerene u značaj ovakve knjige, a uz podršku svih onih koji su to prepoznali i prepoznale, nastavak kampanje će nam pomoći da povećamo planirani tiraž i određeni broj knjiga poklonimo javnim bibliotekama širom BiH“, dodala je Masha Durkalić.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

Iako je prvobitni cilj ispunjen, autorice najavljuju nastavak kampanje tokom narednih mjesec dana. Hatidža Gušić je pozvala sve zainteresirane da izdavanje knjige #ŽeneBiH podrže do 10. oktobra.

„Želimo da ova knjiga dospije do što više ljudi. Svi/e vi koji/e želite i dalje pomoći realizaciju ovog projekta možete donirati željeni iznos sredstava i tako rezervisati vlastiti primjerak knjige. U odnosu na to koju opciju sami izaberete, uz knjigu možete dobiti i neki drugi unikatni proizvod, poput broševa s minijaturnim portretima nekih od značajnih žena iz bh. historije, društvene igre, ili originalne umjetničke radove bh. umjetnica koje ćemo uskoro predstaviti.“

Knjiga #ŽeneBiH će se sastojati od kratkih biografija više od 50 žena, uz jedinstvene ilustracije 50 bh. umjetnica, dizajnerica i/ili ilustratorica. Ideja za knjigu #ŽeneBiH nastala je nakon martovske kampanje na društvenim mrežama o značajnim ženama bh. historije, a koje su zaboravljene ili zanemarene u modernoj historiografiji. Uz hashtag #ŽeneBiH, kroz vizuale s kratkim biografijama, predstavljeno je 30 žena koje su dale i daju neizmjeran doprinos emancipaciji žena i rodnoj ravnopravnosti u BiH.

Rađen volonterski sa tri strane svijeta, iz Sarajeva, Rejkjavika i Praga, projekat je brzo izazvao veliko interesovanje i pobrao brojne simpatije, pa priča o njemu nije završila zadnjim danom marta.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Naprotiv, okupio je destine fantastičnih žena iz BiH, sa adresama širom planete, ujedinjenih oko jednog cilja – objaviti knjigu o bh. heroinama. U izradi knjige su angažirane isključivo žene, jer su na taj način autorice projekta željele doprinijeti vidljivosti žena i promovirati rad bh. umjetnica, dizajnerica i ilustratorica.

Kampanju za izdavanje knjige #ŽeneBiH na crowdfunding platformi Indiegogo možete pratiti ovdje, kao i na društvenim mrežama! Ovdje pogledajte i crowdfunding video!

Facebook: https://www.facebook.com/zenebihknjiga/

Twitter: https://twitter.com/zene_bih

Instagram: https://www.instagram.com/zenebih/

Web: www.zenebih.ba

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...