Ivana Milojević za upravljačem ATR-a: Nema straha, posao kao i svaki drugi

- Advertisement -

Ivana Milojević (36) jedna je od žena pilota u srbijanskoj nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia, čime je ostvaren njen dečiji san, a na njen uspeh ponosni su i njeni roditelji, pogotovo njen otac, čije je stope sledila, ali i prijatelji.

Ivana Milojević je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorila o tome kada je odlučila da postane pilot i kako je izgledao njen put do postajanja dela ženske posade u Srbiji.

 “Ja sam imala sreću rastući uz oca pilota, tako da je za mene ta odluka bila vrlo jednostavna. Oduvek sam želela da se bavim tim poslom i onda uz njega sam to uspela i da ostvarim. Kao i deca drugih pilota, mi smo imali tu sreću da putujemo, ulazimo u kabinu kad smo hteli. Mene je uvek fascinirala tatina šapka, torba. Ja uvek kažem da sam oduvek htela da budem pilot, a kada sam progovorila, onda su to saznali i drugi, tako da bukvalno celi svoj život, nije postojao taj neki prelomni trenutak kad sam odlučila”, kazala je Milojević.

https://www.facebook.com/muski.portal/videos/1992753337630271/

– Dinamičan dan – 

Ona je svoje školovanje počela u Vršcu, u Srbiji gde je bila i stipendista JAT-a, ali se potom zbog činjenice da je njen otac, takođe pilot, a potom i kapetan dobio posao u Londonu, preselila tamo i tamo završila Pilotsku akademiju.  Pet godina nakon završetka školovanja, zaposlila se u srbijanskoj nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

“Proces koji svako od nas mora da prođe je prvo se upiše akademija, proveri se zdravlje ono mora da bude savršeno, prolazimo, te teorijske obuke za određene avione, simulatore, časove naleta i na kraju dobijemo dozvolu i to je put do saobraćaja”, objasnila je Milojević i dodala da je prvi put za komandu aviona sela sa 18 godina.

Tridesetšestogodišnja pilotkinja sada upravlja avionom ATR i leti državama bivše Jugoslavije, ali i do Austrije, Turske i Italije. Njen dan izgleda jako dinamično, mada je njoj to već postala rutina.

“Ako imamo dva leta, dolazimo ranije malo na posao, moramo da uradimo papire, zatim idemo u avion, pripremamo ga, dolaze putnici, odletimo, vratimo se i onda možda imamo i neku pauzu, pa idemo na sledeću destinaciju. Uglavnom kada posada negde ide, onda ostaju zajedno i piloti i stjuardese to zavisi od letova, mi to zovemo lej overi, možemo da odemo negde da odmorimo to su razlozi što se ostaje”, objašnjava Ivana.

Za svoj posao ističe da je i kao i svaki drugi, te da nema mesta za strah i umor.

“Nema straha, to je posao kao i svaki drugi, čovek kad ulazi u to zna koji su rizici. Ja sam imala sreću da sam pored oca videla i dobre i loše strane posla, stres može da bude samo zbog umora, ali i na to se čovek navikne”, dodala je Ivana.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

– Prvi put za komandom aviona sa 18 godina – 

Kao prelep momenat u svojoj karijeri izdvaja kada je sa 18 godina prvi put sela za komandu aviona, jer je tada bila ponosna i setila se svog oca, koji joj je “idol u svemu tome”.

“Bilo je jako puno lepih trenutaka, upoznate jako puno ljudi, naučite od njih svašta, oni vas nekako vode na sve to, ugledate se na starije kolege. Ovo je strašno veliki ponos i za mene i za moju porodicu, ali i za prijatelje zato što je Air Serbia nacionalni prevoznik, to je nešto što sam oduvek želela kao dete i na to sam vrlo ponosna i velika mi je čast”, izjavila je Ivana.

Ona je ženama, na Međunarodni dan žena poručila da ostanu jake i veruju u sebe.

 “Treba da ostanu jake, da veruju u sebe, mislim da žene možda nisu ni svesne koliku moć nose u sebi i nekad su potrebne možda i teške situacije da čovek izađe jači. Eto, to bi možda bila neka poruka da veruju u sebe”, zaključuje pilotkinja Ivana Milojević. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...