95-godišnja baka iz Hrvatske završila u magazinu Vogue

- Advertisement -

Fotograf Adam Spencer Young tokom svoje posjete Hrvatskoj prije nekoliko godina snimio je portrete 95-godišnje Luce Đuratović u tradicionalnoj nošnji, a nedavno su njene fotografije objavljene u magazinu Vogue, saznaje Klix.ba.

Young je na svom Instagram profilu podijelio Lucine fotografije pojasnivši kako su snimljene i kako su završile u magazinu Vogue.

Fotograf iz Manchestera snimio je tada 92-godišnju baku u Vitaljini, konavoskom selu blizu hrvatske granice sa Crnom Gorom, u okviru svog projekta ‘Refleksije’.

“Luce sam sreo u Konavlima, u blizini granice s Crnom Gorom, kao dio tekuće serije reflektivnih portreta. Imala je 92 godine i još uvijek je bila u žalosti zbog smrti svog supruga nekoliko godina ranije. Jedna je od rijetkih domaćih ljudi koji još uvijek čuvaju jaku hrvatsku tradiciju i odijevanje”, napisao je Young u opisu jedne od Lucinih fotografija.”Nije govorila ni riječ engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku”, kazao je pojasnivši da je uz pomoć prevoditeljice saznao da je svoje selo napustila samo jednom i da je imala jako težak život.

PROČITAJTE JOŠ:  Recept: Kinder kolač

Napisao je i da mu je ova 95-godišnja baka otkrila koja je tajna sreće, a to je “da budete zahvalni za ono što imate, da budete zahvalni Bogu i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo”.”Odlučio sam da snimim njen portret u njenom stražnjem vrtu pored masline – Luce je to jako obradovalo. Po svemu sudeći, maslina je jedno od najomiljenijih i najsvetijih stabala i simbol mira i prijateljstva. Dalje je opisala kako za nju lično ovo drvo predstavlja porodicu i snagu”, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...