Wu-Tangovac Raekwon: Prilika da s Red Bullom napravim projekt došla je u pravi trenutak

- Advertisement -

Gotovo 30 godina od svog debija na globalnoj sceni, Wu-Tang Clan je i dalje aktualan kao na počecima karijere. Ti njujorški revolucionari rap muzike nastali davne 1992. godine zaslužni su za tektonske promjene u tom muzičkom žanru uvevši novitete koji i danas služe kao osnova mladim naraštajima željnim kvalitetnog hip-hopa.

Nije čudo da ih mnoge danas globalno popularne zvijezde poput Kendrick Lamara, Rick Rossa i brojnih drugih navode kao svoje uzore.

Wo-Tang Clan imao je veliki utjecaj i na nešto stariju gardu kao što su Jay Z, Nas, Snoop Dogg, The Notorious B. I. G…., tako da s pravom nose epitet najveće grupe u povijesti hip-hopa.

© OLUGBENRO OGUNSEMORE/RED BULL CONTENT POOL

Za one nešto mlađe, treba ponoviti da kompletnu postavu Wu-Tanga čine vođa i vizionar RZA, te ostali Wu-Tang ratnici GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa Cappadonna.

Posebni su zbog svoje privrženosti klanu, a postali su omiljeni upravo zbog toga što su međusobno ‘držali zajedno’ kao obitelj tako da se u njihovom muzičkom opusu osjeti snaga, osobnost i karakter, posebno izražen u tekstovima.

Bogata Wu-Tang ostavština gurnula je cijeli žanr prema naprijed, a njima je donijela svjetsku slavu, više od 40 miliona prodanih albuma, osvajanje Grammyja, titulu najutjecajnijeg benda u zadnjih 10 godina, a zadnje dvije godine ispunjavaju i uvjete za ulazak u Rock And Roll Hall Of Fame. 

Upravo jedan od Wu-Tangovaca, Raekwon, je nedavno boravio tri dana u Red Bullovom studiju u New Yorku, gdje je snimio svoj novi samostalni mini EP ‘The Appetition’, njegov prvi nakon 2017.  kada je izbacio ‘The Wild’. Na ‘The Appetition-u’ je surađivao s Red Bullovim tekstopiscima K-So Jaynsom i P.Wrightom, te producentima LordQuestom i TWhy Xclusiveom.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U kratkom dokumentarcu koji je sniman u Red Bullovom studiju u New Yorku tokom snimanja zadnjeg mini EP-a ‘The Appetition’, Raekwonov je preslušao dvadesetak različitih ‘beatova’ u potrazi za savršenim.

-Volim nove izazove u različitim vrstama muzike. Zbog toga me zovu kuhar (The Chef). Volim dodati svoje ‘začine’ na stvari za koje smatram da mogu biti dobre, kazao je Raekwon.

-Red Bull mi je priskočio u pomoć i želio biti dio mog projekta za 2020. Nisam bio u studiju mjesecima. Ponekad se umjetnik gubi kada se nalazi daleko od ateljea. Tako sam se i ja osjećao, pa je prilika da s Red Bullom napravim ovaj projekt došla u pravi trenutak. Imao sam 72 sata da napravim nešto pametno u studiju. Uzbuđen sam da svijet vidi šta sam napravio, kazao je slavni 50-godišnji Wu-Tangovac.

Na projektu ‘The Appetition’ nalaze se tri pjesme: Solid Gold, Chef It Up, Shells Kitchen.

Raekwona muzika i tekstovi imali su svoj, težak, put. Na ulicama siromašnih dijelova New Yorka gdje je više preživljavao nego živio, u dobi od 14 godina počeo je pisati prve rep pjesme upijavši znanje od nekih pionira tog žanra poput Rakima, Big Daddy Kanea, Kool G. Rapa i Slick Ricka.

Uoči izlaska njegovog novog EP-a ‘The Appetition’, ispričao je kako su ti MC-jevi nadahnuli njega i njegove vršnjake da iskoriste snagu riječi i pretvore je u svoje briljantne tekstove.

-Jednostavno sam obožavao stihove Rakima, Kane i Slick Ricka, Ice Cubea. To je bila moja polazna tačka. Na ulici smo toliko strastveno slušali klasične umjetnike da smo ih počeli oponašati na neki naš, mali način. Gledajući i slušajući te umjetnike nekako smo se osjećali kao njihovi učenici. Dakle, kada je riječ o tekstovima, riječi vas same vode, nekako se upijaju u vas i mislim da sam se zbog toga i zaljubio u taj svijet i poželio postati pravi pisac, kazao je Raekwon, koji je pohvalio i ekipu Red Bullovih producenata.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

-Vjerovali su u sebe i zaista sam impresioniran onim što su uradili, kazao je Raekwon.

Godinama se puno pisalo o Raekwonu iz 1995. godine kada je izbacio svoj debitantski samostalni album ‘Only Built 4 Cuban Linx’, koji je u nekim trenutcima blistav i nasilan, a potom nježan i introspektivan. Raekwon je tokom dugogodišnje karijere još dublje ušao u stil pisanja rime temeljen na složenom pristupu jeziku i ‘izvlačenju’ nemoguće složenih slengova i dvosmislenih govora.

Složene igre riječi na albumima poput Immobilarity, Only Built 4 Cuban Linx … Pt II, Shaolin vs. Wu-Tang i noviji poput 2017. Wild, govore o činjenici da je Raekwonov neortodoksni pristup pisanju i ekspresiji još uvijek netaknut. A Raekwonov stil i dalje ima dominantan utjecaj na hip-hop.

Koliki je taj utjecaj dovoljno govori slijedeći podatak. Proučavajući riječi pjesama čak 85 hip hop izvođača, dizajner i data znanstvenik Matt Daniels postavio je ljestvicu onih s najvećim vokabularom, te su Wu-Tang završili na impresivnom šestom mjestu, dok solo projekti članova također dominiraju listom – GZA na 2. mjestu, RZA na 7., Ghostface na 9., Raekwon na 20. te Method Man na 23. što dokazuje potpunu nadmoć i neosporivu nadarenost kolektiva Wu Tang, kao i njegovih pojedinaca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...