Video: Super Bowl – najbolji nastupi sa poluvremena najgledanijeg sportskog događaja

- Advertisement -

Ove nedjelje, ljubitelji američkog fudbala s nestrpljenjem očekuju najgledaniji sportski događaj na svijetu koji je u Americi u posljednjih nekoliko godina gotovo stekao status nacionalnog praznika – Super Bowl.

 Autor: Sanja Savić

Super Bowl je završna utakmica NFL lige američkog fudbala i tradicionalno je jedan od najispraćenijih televizijskih događaja u godini.

Ovogodišnji Super Bowl meč bit će održan između timova Los Angeles Rams i New England Patriots, a zakazan je za 3. februar na Mercedes-Benz Stadiumu u Atlanti.

Pored ludila i euforije koja vlada među navijačima, događaj je tradicionalno ispraćen ogromnom količinom alkohola i brze hrane, a osim same utakmice, događaj ostaje upamćen i po jedinstvenim reklamama koje za samo 30 sekundi prikazivanja koštaju preko pet miliona dolara, ali i nastupima na poluvremenu nekih od najpoznatijih imena sa svjetske muzičke scene.

Tokom godina, ovi nastupi su imali ogroman kulturni uticaj, inspirišući sve – od novih zakona do novih tehnologija.

Prvi nastup neke zvijezde na poluvremenu Super Bowla desio se 1970. godine kada je NLF odlučio da je događaju, nakon niza nastupa koledž bendova, ipak potrebna zvijezda.

Te godine, čast je pripala pjevačici Carol Channing. Narednih godina uslijedili su nastupi Elle Fitzgerald, Woody Hermana, Mercer Ellingtona, sastava Up With People i mnogih drugih. 1991. godine NFL je konačno shvatio da je od velike važnosti povezati se sa mlađom publikom, pa u skladu s tim, na poluvremenu su nastupili New Kids On The Block.

Te godine, poluvrijeme je od tek popratnog zabavnog programa preraslo u potencijalno najpopularniji dio događaja.

Upravo to se i desilo 1993. godine kada je u toku poluvremena nastupio Michael Jackson.

Njegova nastup ostat će upamćen po aplauzu koji je trajao pune tri minute, a izvedba je završena pjesmom “We are the world“. Njegov nastup se do danas smatra jednim od najlegendarnijih u povijesti Super Bowla.

 

https://www.youtube.com/watch?v=idg8TNknvDU

 

Po svemu sudeći, ovo je bio početak novog doba za Super Bowl, iako u naredne tri godine NLF nije ostao na visini zadatka kada je riječ o nastupima zvijezda na poluvremenu.

Nakon 30. obljetnice 1996 godine na kojoj je nastupila Diana Ross, uslijedili su nastupi legendarnih izvođača poput James Browna, The Blue Brothersa, ZZ Top-a, Boyz II Men, Queen Latifah, Stevie Wondera, Glorie Estefan, Phila Collinsa, Christine Aguilere, Toni Braxton, Enrique Iglesisa i mnogih drugih.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Bane Vasić o saradnji sa bh. pjevačem: Koke je fantastičan, "Kafanicu" znaju vrapci na grani

 

https://www.youtube.com/watch?v=cY827bamAH4

 

 

Super Bowl meč i poluvrijeme iz 2001. godine ostalo je u znaku spektakularnog nastupa grupe Aerosmith, pop giganata N’Sync i Britney Spears kojima su se u toku izvođenja hita „Walk This Way“ na pozornici pridružili Mary J. Blige i Nelly.

 

 

Imajući u vidu ogromnu količinu novca koju Super Bowl svake godine ulaže u cjelokupan događaj, ne čudi činjenica da su nastupi iz godine u godinu postajali sve veći i veći.

Naredne godine, pozornica Super Bowla ugostila je grupu U2 koji su imali težak zadatak da nastupe na tako velikom događaju samo par mjeseci nakon tragičnog 11. septembra.

 

 

 

 

Godinu dana poslije, nezaboravan show pripredili su Shania Twain, Sting & No Doubt, a potom i Janet Jackson, Justin Timberlake, Kid Rock, P. Diddy i Nelly.

 

 

 

 

 

Super Bowl poluvrijeme iz 2005. godine ostat će upamćeno po nastupu jednog od članova legendarnih The Beatlesa, Paul McCartneya, koji je u toku svog nastupa izveo nekoliko solo hitova, uključujući i „Live and Let Die“, a potom i „Hey Jude“.

 

 

Godinu dana poslije, The Rolling Stones su pružili vanvremenski nastup koji je bio još jedan podsjetnik zašto i dalje važe za  jedan od najvećih i najenergičnijih bendova na svijetu.

 

 

Možda jedan od najboljih nastupa na Super Bowlu ikada pripada neponovljivom Prince-u koji je u toku 12 minuta nastupa izveo neke od svojih najpoznatijih hitova, ali i pjesme grupe Queen, Bob Dylana, Creedence Clearwater Revival i Foo Fightersa .

 

 

Uslijedili su nastupi Tom Petty-a i The Heartbreakersa, Bruce Springsteena, The Who, The Black Eyed Peas, Ushera, Slasha i Madonne.

 

 

Beyonce već godinama važi za jedno od najvećih imena u svijetu zabave, a pod svojim pojasom ima čak dva Super Bowl nastupa. Njen nastup iz 2013. godine bio je spoj spektakularnog multimedijalnog i light showa, moćnog vokala i jednako moćnih plesnih pokreta.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Ipak, ovaj nastup će možda najviše ostati upamćen po ponovnom okupljanju Destiny’s Child koji se dogodio na pozornici.

 

 

Njen drugi nastup na Super Bowl poluvremenu koji se dogodio samo tri godine poslije, ostao je upamćen po svojoj otvorenoj i pomalo agresivnoj podršci pokretu Black Lives Matter.

Zadobila je ogromnu pažnju medija i sedmicama poslije bila glavna tema. Nastup je generalno ocijenjen kao pozitivan, ali na kritike je značajno uticalo političko mišljenje gledatelja.

 

 

 

U posljednih nekoliko godina, pozornicu Super Bowla krasili su i nastupi Brune Marsa, grupe Red Hot Chilli Peppers, Katy Perry, Lenny Kravitza, Missy Elliot i Lady Gage.

 

 

 

Prošle godine, Justin Timberlake je po treći put nastupio na Super Bowl poluvremenu i time se upisao u istoriju kao jedini izvođač koji je nastupio više od dva puta.

 

 

Interesantan podatak je i taj da ni jedan izvođač koji je ikad nastupio na Super Bowlu poluvremenu nije plaćen.

Naravno, NFL pokriva sve troškove organizacije, ali ne plaća posebno umjetnicima za nastup.

Po procjeni Forbesa, ti troškovi se mijenjaju iz iz godine u godinu, a nastup Beyonce iz 2013. godine koštao je 600.000 dolara. Drugi izvještaji su ipak dali mnogo veće procjene, uključujući i 10 miliona dolara za nastup Katy Perry 2015. godine.

U suštini, cjelokupan događaj je jedan veliki, besplatan koncert u svrhu promocije nadolazećeg albuma ili turneje, a navodi se kako je većina umjetnika doživjela veliki porast prodaje i ogromnu podršku odmah nakon nastupa.

Na ovogodišnjem Super Bowlu nastupit će Maroon 5, a pridružit će im se i reperi Travis Scott i Big Boi.

Ipak, ne tako sretna strana priče jeste da ovaj sastav nije bio prvi izbor NLF-a, a nekoliko zvijezda, uključujući Rihannu i Cardi B,  je odbilo poziv u znak solidarnosti sa bivšim igračem Colinom Kaepernickom koji je isključen iz lige zbog svog protesta zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde. Pop pjevačica Pink je također odbila poziv.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...