Uticaj muzike na modu – drugi dio

- Advertisement -

Period 70-ih je bio fokusiran na korištenje tehnologij. U to vrijeme Star Wars je postala prva filmska franšiza koja je zahtijevala specijalne efekte, a to je dovelo do toga da naučna fantastika postane fokusna tačka u tadašnjoj pop kulturi.

Piše: Sanja Savić

Izvođači kao što su David Bowie, Prince, Alice Cooper i bendovi Queen i KISS, počeli su da dodaju sci-fi elemente u svoje nastupe i izgled, a underground prodavnice sa odjećom su svoju ponudu prilagodile novonastalom pokretu koji je ubrzo nazvan glam-rockom.

Zahvaljujući svojim hrabrim modnim izborima i crvenoj kosi, David Bowie je ubrzo postao glam-rock ikona, a odjeća i izgled glam rockera je bio androgin i nije se držao tradicionalnih spolnih uloga.

Kraj 70-ih i 80-e se smatraju jednim od najekscenričnijih era, a svaki novi trend kršio je svako dotadašnje modno pravilo. Glam-rock pokret se razgranao na nekoliko novih pokreta kao što su punk-rock, glam-metal, gothic-rock i New Romantics.

Svaki od ovih pokreta sa sobom je nosio novu energiju i nova muzička imena, ali ipak, svi su imali jednu poveznicu, a to je prvobitni glam-rock. Upravo iz tog razloga, glam-rock pokret se uz punk pokret smatra jednom od prvih pravih subkultura.

Period 90-ih obilježio je mladalački bunt izazvan životom u predgrađu, a situacija se odrazila i na muzičku i modnu scenu.

Grunge i alternativni rock su 1992. došli u prvi plan, a bendovi poput Nirvane, Pearl Jam, The Cranberries i njihov vizuelni identitet su postali najpopularniji trend među mladima.

Kožne jakne, istrošeni džemperi,  karirane košulje, rukavice bez prstiju i poderani isprani jeans su postali simboli buntovnih tinejdžera, ali i brendova poput Gucci, Marc Jacobs, Anna Sui, Gosha Rubchinskiy, Balenciaga, Vetements, ali i mnogih drugih; od kojih neki i danas crpe inspiraciju iz grunge pokreta i grunge ikone 90-ih Kurta Cobaina.

Kao sušta suprotnost grunge-u, 90-ih godina došlo je i do velikog udara hip-hop kulture u urbanim naseljima, posebno u Los Angelesu, New Yorku i Detroitu. Rap battle-ovi, breakdance i ulični ples su postali novi način komunikacije i društvenog stava, a imena poput MC Hammer i 2Pac su postali ikone kompletnog društvenog pokreta.

Modu koja je ispratila ovaj trend činili su komadi poput širokih pantalona i majica, dresova, kačketa i bandana, Timberland čizama, mini topića i jeans jakni.

Dizajneri kao što su Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, DKNY, Calvin Klein i sportski brendovi Adidas, Nike, Fila i Reebok su tadašnju modnu scenu i tržište u potpunosti podredili uličnoj modi i hip-hop pokretu.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

Hip-hop pokret je sa sobom donio i gangster modu, trend na koji je snažno uticala zabrana gangstera 1920-ih godina. Snoop Dogg, Diddy, Tupac i Notorious B.I.G su samo neka od velikih imena koji su ponosno nosili svilene košulje, bunde, skupa dizajnerska odijela i cipele od aligatora.

Zahvaljujući svojoj ogromonoj popularnosti i masovnom broju sljedbenika, hip hop je počeo da se širi izvan urbanih područja i zauvijek postao sinonim za određeni stil oblačenja.

Mnogobrojne su i značajne veze između muzike i dizajnera koji su mijenjali i koji i dalje mijenjaju put mode i trendova. Uticaj muzike će se uvijek osjećati u modnoj industriji, ali i među fanovima različitih muzičkih žanrova koji svojom odjećom i stilom mogu iskazati svoj stav i sklonost ka određenoj subkulturi. S druge strane, moda je danas više nego ikad neizostavan element muzike, a tekstovi posvećeni modi i modnim dizjanerima su postali učestala pojava čime je dodatno naglašen njen značaj.

I zaista, i muzička i modna industrija su u potponosti svjesni svog uticaja jedno na drugo, a njihova veza u budućnosti može postati samo jača i bliža.

Vezani sadržaj – Uticaj muzike na modu – prvi dio

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...